виж всички

Защо да разнообразим трапезата си с кестени?

(17.10.2012)
Защо да разнообразим трапезата си с кестени?

ЗА ЗДРАВЕ/ ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА

Дивите кестени, така наречените „конски”, действат противовъзпалително, противотемпературно и обезболяващо. Употребяват се във вид на запарка при кашлица и хрема. Действат запичащо и дезинфекционно на храносмилателната система и се препоръчват при диария. В народната медицина се предлагат още за лечение на подагра, ревматизъм, ишиас и др. Кестените съдържат много витамин C, почти колкото лимоните. Богати са на витамините B2, B1 и A. Те са прекрасна храна през късната есен и началото на зимата, когато имунната ни система е отслабнала. Съдържат и минерали, които, ако липсват в организма ни се чувстваме уморени и отпаднали - калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо както и микроелементите мед, флуор, силиций. Още едно предимство е  сериозното количество лецитин в тях, който е важен за паметта и действа противостресово. Е, вярно, че са пълни с въглехидрати и доста калорични (248 калории на 100 грама), но пък са богати на фибри и за разлика от повечето ядки са бедни на мазнини.

КУЛИНАРНО ПРИЛОЖЕНИЕ:

Кестените са вкусно лакомство, печени или варени, в супи или други рецепти, и имат значителна хранителна стойност. Поради това, че кестените са твърди, съдържат сапонини и имат тръпчив вкус, те не могат да се консумират сурови. Когато се сварят или изпечат, част от нишестето се хидролизира до захари и те придобиват сладникав приятен вкус и аромат. Приготвянето на кестени е лесно. Двата най-популярни начина за приготвянена кестени са варени и печени. Ако не сте опитвали, важно е да пробвате, кестените като гарнитура за Коледната пуйка или за приготвяне на сладкиши.

РАЗНООБРАЗИЕ НА ТРАПЕЗИТЕ ПО СВЕТА:

Кестените са ценен източник на храна в много култури, и по-специално в Китай, Корея, Япония и Средиземно море. Култивирани са в продължение на повече от 6000 години в Китай и 3000 години в Европа. Гърците винаги са смятали, че кестените превъзхождат бадемите, лешниците и орехите. От 20 до 22 Октомври в алпийския курорт Трентино се провежда фестивал на Кестените. Кестените са основна съставна част от кухнята в района, която е извстна по цял свят. По време на кестеновия празник гоститемогат да опитат множество изискани ястия, в които основната съставка са именно кестените. Печените кестени сгряват с мириса и топлината си улиците на Париж, Барселона, Рим, София и Истанбул. Предполага се, че сладкият кестен произхожда от Мала Азия, Кавказ и Балканите.

"Дървените хлебчета", приготвени от кестеново брашно, стават изключително модни в двора на Луи XIV. Още оттогава захаросаните кестени, или marrons glacés, се превръщат в изтънчен специалитет и част от най-високия френски кулинарен престиж по света. Първата рецепта се появява през XVI век в Лион, но фините сладки кестени дължат популярността си на пътния инженер Клеман Фожие, който през 1882 отваря в градчето Прива фабрика за marron glacé. Разработвайки различни продукти на базата на кестените, той създава специалитети, които продължават да се ценят и до днес - крем от кестени, кестени с коняк, пюре от кестени и други вкуснотии. Бутиците, в които се предлагат захаросани кестени, са се превърнали в незаменима туристическа атракция, а самото градче Прива има славата на световна столица на захаросаните кестени.