виж всички

Червено цвекло

(15.10.2012)
Червено цвекло

От Средновековието цвеклото се използва за лечение на най-различни заболявания, свързани с храносмилането и кръвта. Бартоломео Платина препоръчва приемането на цвекло, за да се премахнат последиците от "чесновия дъх".

В червеното цвекло е може би най-често срещаният зеленчук на пазарите в Северна Америка и Великобритания. Обикновено тъмночервените корени от цвекло се консумират варени или с варени зеленчуци. Прясно настъргано цвекло като салата, с малко зехтин и оцет, е чудесно предястия. Често присъства на гръцката трапеза, най-вече под формата на салата. Приготвя се сварено, заедно с листата и подправено със зехтин, оцет и чесън, най-често с риба, но може да се поднесе като предястие или мезе. Голяма част от търговската продукция се преработва в сварено и стерилизирано цвекло или в туршия. В Източна Европа супата от цвекло, като борш, е много популярно ястие. Зелените листни части на цвеклото също са годни за консумация. Най-често се сервират варени или задушени, имат вкус и консистенция подобни на спанака.

Цвеклото е богат източник на мощни антиоксиданти и хранителни вещества, включително магнезий, натрий, калий и витамин С, и бетаин, което е важно за хората страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Действа за намаляване концентрацията на хомоцистеина, който е вреден за кръвоносните съдове и допринася за развитието на сърдечно-съдови заболявания, инсулт и периферни съдови заболявания. Съдържащите се в цвеклото бетаин, фолиева киселина и витамини В6 и В12 подпомагат тази функция а намаляване.

Освен това, някои проучвания показват, че бетаина може да предпази от заболяване на черния дроб, особено натрупването на мастни отлагания в черния дроб, причинени от злоупотребата с алкохол, дефицит на протеин, или диабет. Характеристиките на хранителните вещества в червеното цвекло също помагат на хората с хипохлорхидрия, (заболяване, което причинява необичайно ниски нива на стомашна киселина), чрез увеличаване на киселинността на стомаха.

Сокът от цвекло, доказано сваля кръвното налягане и по този начин да предотвратява сърдечно-съдови проблеми. Изследване, публикувано в „American Heart Association” (списание за хора страдащи от Хипертония) показва, че консумацията на 500 мл сок от червено цвекло, води до намаляване на кръвното налягане в рамките на един час. Наблюдава се нормализиране в граници, от три до четири часа, след пиене на сок от цвекло. Ефектът се дължи на високото съдържание на нитрати в червеното цвекло. Изследването свързва висока концентрация на нитрати в кръвта след поглъщането на цвекло сок и спадане на кръвното налягане. Доказано нитратите увеличават притока на кръв във фронталните лобове на мозъка, които са свързани с дегенериране. Притокът на кръв към мозъка намалява с възрастта, а това е свързано с деменция и намаляване на  когнитивните сособности. Сокът от цвекло води до увеличаване на притока на кръв и на кислород в специфични места в организма, където има недостиг на кислород. Големи концентрации на нитрати са откривани в червеното цвекло, (както в целината, зелето и листните зелени зеленчуци, като спанака и марулите). Когато човек консумира храни, съдържащи голямо количество нитрати, бактерия в устата превръща нитратите в нитрити. Диетични нитрати, като например тези в цвеклото, се смятат за източник на азотен окис, който въздейства на гладката мускулатура и води до отпускане. Това предизвиква вазодилатация и повишаване на притока на кръв.

Други изследвания сочат, че положителни ефекти на сока от цвекло могат да имат върху здравето на занимаващите се с упражнения и спорт. В проучвания, проведени от Exeter (Английски университет), учените открили че велосипедисти, които пият половин литър сок от червено цвекло няколко часа преди физическо натоварване са способни да се движат 20% по-дълго от тези, които пиели сок от касис, примерно.

Бетанинът, получен от корените на цвелкото се използва в промишлеността като червен оцветител на храни, например за подобряване на цвета и вкуса на доматено пюре, сосове, десерти, конфитюри и желета, сладолед, сладкиши и тестени храни за закуска.

Бетанинът не се разгражда в организма, и по-високата концентрация може да причини аналог с Beeturia, ( кръв в урината). Наблюдава се след поглъщането на големи количества цвекло - временно урината и изпражненията приемат по-червеникав цвят. Този ефект може да предизвика стрес и безпокойство в резултат на визуалната прилика с кървави изпражнения и урина, но всъщност е безвреден и ще изчезват, след като се промени менюто и цвеклото се изключи от храната.

Вижте рецептата за Гръцка салата от цвекло, в нашия сайт!