виж всички

ГOTВАРСКАТА СОЛ "ТИХИЯТ УБИЕЦ"

(30.03.2012)
ГOTВАРСКАТА СОЛ

 

История и легенди за солта.

Способността на солта да запазва храната е в основата на цивилизацията. Елиминирането на зависимостта от сезонно наличие на храна, както и възможността за пътуване на дълги разстояния, са благодарение на солта. Ето защо тя става изключително ценен търговски обект. Заменяли са сол за злато. Добивът на сол е труден, което неминуемо качва допълнително цената. Случвало се е размяна на роби срещу сол, а изразът “солта на живота” датира от бронзовата епоха.

Днес солта е почти универсално достъпна, сравнително евтина и често йодирана. Но най-вече доста опасна. Последните проучвания показват, че солта задейства импулси в ума, които водят до подобряване на настроението, като по този начин се облекчава всяко състояние на депресия. Напълното изключване на солта от всекидневното ни меню не е безопасно, но намаляването на употребата е задължително. Натриевият хлорид, познат още като готварска сол или просто сол, е химическо вещество с химическа формула NaCl. Концентрацията на натриеви йони в кръвта е пряко свързана с регулацията на нивата на телесните течности. Прекаляването с подправката обаче, води до хипертония и оказва негативно въздействие върху различни органи и системи. Солта се разпределя неравномерно в отделните тъкани. Най-големи количества се натрупват в мускулите, на второ място - в червата, и най-малко - в белите дробове.  Елиминирането на солта от организма става преди всичко чрез бъбреците, които се натоварват предостатъчно при нисък прием на вода. Солта се изхвърля от организма по-малко през кожата, белите дробове и червата. Една част от солта, която се отделя през бъбреците, се всмуква обратно. Т.е сърцето и бъбреците са най-засегнати от солта. Специалисти по сърдечно-съдови заболявания често алармират за вредата от солене на ястията преди да сме ги опитали. Българите се хранят с предимно доста пикантни, подправени и осолени ястия. Едни от най-любимите храни за българите като туршията, киселото зеле, киселите краставички са с високо съдържание на сол.

 

Необходимото количество сол.

 

Специалистите определят какво количество сол ни е необходимо. Какво е минималното количество на ден и какво максималното, за да бъде солта наш приятел?

При необходимо количество  3мг. на ден, консумираме реално – 10-15мг. В различните страни препоръчителната доза е различна  /напр.: от 500 мг. до 2400 мг според американски сайтове/. Българите ядат два-три пъти повече сол, отколкото е необходимо, според заключение на доктори от Българската лига по хипертония. Прекомерната употреба на сол води до високо кръвно налягане, което пък става причина за сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност и мозъчен инсулт. Солта има свойството да задържа вода в организма, като го "принуждава" да елиминира калия, при което се увеличава работата на бъбреците и те се свръхнатоварват. Съществува реален риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания, диабет и не на последно място - туморни образувания. От друга страна, мастните клетки се изпълват с вода, увеличавайки теглото и размерите си. Специалисти твърдят, че всеки излишен грам сол води до задържането на 23 грама излишна вода в тялото, чиято проява е целулит и клетъчно обезводняване. Освен това организмът се стреми да се освободи от излишното количество натриев хлорид, в резултат на което той се отлага в ставите, кръвоносните съдове и органите. Това създава предпоставка за развитие на подагра, артрит, камъни в бъбреците. Наднорменото тегло, инфаркти и инсулти са често в следствие на прекомерната употреба на сол.

От друга страна, нито един организъм не може да живее без прием на сол, защото тя влиза в състава на кръвта и лимфата. Недостигът на натрий може да доведе до нарушаване процеса на провеждане на нервните импулси, както и на производството на инсулин. Липсата на този елемент стимулира производството на вещество, наречено ренин, което може да предизвика спазъм на капилярите и повишаване на кръвното налягане. Тогава възниква въпросът, как организмът да си осигури необходимото количество сол, без това да доведе до негативни последствия за него? 

Заместителите.

Милиони години са били необходими на природата, за да създаде съвършена кристална структура, включваща в себе си повече от 84 химични елемента и напълно задоволяваща нуждите на организма. Сол, създадена в най-големия енергиен център на Земята - Хималаите, изключително чиста, незамърсена и без никакви добавки! В България няма внос на тази сол засега.

Експерти по диетика препоръчват различните видове сол и заместителите им. Натуралната морска сол е здравословен заместител на трапезната сол. Нерафинираната морска сол се нарича органична и е добър заместител на натриевия хлорид. Калиевата сол също е бяла на цвят, но злоупотребата и с нея води до вреда на организма. Други заместители  – смесените подправки с билки; само билки; лимон и пипери са достатъчни в повечето ястия.

Солта е наш приятел, ако не я превръщаме във враг. Нека имаме “солта на живота”, като опитаме с 3 гр. сол дневно и да помислим за менюто си утре.