виж всички

ЧУШКИ, КРАСТАВИЦИ И ДОМАТИ, КОЙТО НЕ ЯДЕ...

(21.03.2012)
ЧУШКИ, КРАСТАВИЦИ И ДОМАТИ, КОЙТО НЕ ЯДЕ...

ТЕЗИ ПРЕКРАСНИ ПЛОДОВЕ ДОМАТИТЕ

Хранителни факти, многообразие от сортове и приложение

 

Не, не се опитваме да ви шашнем с грешка в заглавието. Доматите са в категорията на плодовете. Това е храната, която често мислят за зеленчук и се използва като талъв продукт.

Сигурен знак, че лятото е тук е появата на зрели, червени домати със сочна вътрешност, фина сладост и аромат. За разлика от много храни доматите са подходящи за ядене и консервирани. Така че лято или зима, сурови, консервирани или варени, по всяко време е добре да има на трапезата домати - универсална супер храна. Колкото повече четете за доматите, толкова по-скоро ще искате да ги добавите към менюто си редовно.

ХРАНИТЕЛНИ ФАКТИ за доматите

Доматите са богат източник на много хранителни вещества. Те са известни с високото си съдържание на витамин С, но съдържат и значително количество витамин А, други витамини, както и ниацин и рибофлавин, магнезий, фосфор и калций. Доматите също са добър източник на хром, фолиева киселина и фибри. През последните години учените подчертават, че ликопенът, който се среща в изобилие в доматите е мощен имуностимулатор, а все повече изследвания сочат, благоприятното въздействие на доматите в борбата с различни болести.

Ликопенът е добре познат като средство за предотвратяване рак на простатата, което поставя доматите на челно място в списъка на здравословните храни за мъже.

Той е мощен антиоксидант и като такъв спомага за предпазване на клетките в тялото ни от повреди. Проучванията показват, че ликопенът защитава и срещу други, различни видове рак - колоректален карцином, рак на гърдата, рак на белия дроб, на ендометриума, на панкреаса, пикочния мехур, на маточната шийка и рак на кожата.

При редовна консумация на домати намалява риска от сърдечносъдови заболявания, забавя се развитието на катаракта и дегенерация на макулата,  все проблеми свързани със зрението.  

Витамин В6, ниацин, калий и фолиева киселина се съдържат в изобилие в доматите, а те са мощни предпазни средства за защита срещу сърдечно-съдови заболявания.

Ниацина намалява високите нива на холестерол, понижава кръвното налягане, с което намалява риска от сърдечни заболявания.

Витамин В6 и фолиевата киселина превръщат хомоцистеина в телата ни в безвредни молекули. Високите нива на хомоцистеин са свързани с повишен риск от инфаркт и инсулт.

Доматите са източник на рибофлавин, който доказано е полезен за страдащите от мигрена.

ВИДОВЕ:  Има над 1000 разновидности домати,  "чери” домати, розови домати, сливовообразните италиански домати и др. Ето английските имена на по-известните - Big Beef F1, Big Rainbow, Brandywine, Evergreen, Golianth F1, Giant Belgium, Great White, Marvel Striped, Mortgage Lifter, Ponderosa Pink, St. Pierre, Yellow Brandywine...

 

САЛАТНИТЕ ДОМАТИ СА най-известните в нашите градини. Все повече домакинства в страната „бодват” по един корен „розови” домати, защото аромата и вкуса им е ненадминат. По света са известни : „Arkansas traveler”, Burpees Longkeeper, Cherokee Purple, Djena Lee's Golden Girl, Dr.Walter, Fourth of July, Green Zebra...Отново даваме техните английски имена, защото на сортовите семена са изписани именно те, (т.е. за ваше улеснение).

КОНСУМАЦИЯ И СЪВЕТИ за приложение:

Естествено най-вкусни са пресните градински домати за салата, сандвичи, плънка на палачинки и т.н. Варените домати и тези от буркан/консерва не са с по-малка и по-различна  хранителна стойност, използват се за заливка, в супи и като основа на пици. Основен продукт за миш маш и за салата от печени чушки, заляти с доматен сос (любимата на екипа ни). От домати се приготвя лютеница, кетчуп, доматен сок и др.

Съхранявайте доматите в хладилник не повече от два,  три дни. Преди да ги нарежете в салата, извадете ги от хладилника, поне 20 минути по-рано, за да се „постоплят”, така ще са по-вкусни в салатата. 

 

ЧУШКИ

Сладките чушки са множество сортове, отглеждани в целия свят. Произхождат от Централна и Латинска Америка, а  през 1925 година Южна Америка започва да ги произвежда с търговска цел. В България са донесени от Испания и вече години наред са традиционна храна за българите. Не много известен е фактът, че чушките, които толкова обичаме, са от семейство картофови, (както и доматите).

 

Сладките пиперки много често се използват, освен в прясно състояние за салати и за пълнене с различни плънки (месни , зеленчукови, сирена и т.н.), както и като съставка, подправка към супи, ризото, яхнии и печения ястия най-вече в домашната кухня.

Имат силен блахоуханен аромат и цвят. Цветните аспекти на чушките увеличават впечатлението от храната, приготвена с тях и я правят по-апетитна. Храните, съдържащи пиперки, особено люти чушки, често имат силен послевкус. Tова се дължи на присъствието на капсаинойди в чушките. Капсаицина, химическо съсединение в лютите чушки, създава усещане за парене след поглъщане, което може да продължи няколко часа след поглъщането.

ВИДОВЕ

Най-известните чушки са тези с формата на камбана, които са подходящи за пълнене. Те имат мек, сладък вкус и хрупкава сочна плът. Пресните чушки са  ярко зелени, жълти, оранжеви, червени, дори лилави и кафяви. Червените са всъщност зелени чушки, които са зрели по-дълго и са много сладки.

Червените с форма на сърце, сорт „Pimiento” са друг популярен вид чушки. Именно те са малките парченца, червен пълнеж в зелените маслини.

Друг известен сорт са европейските сладки чушки, „Биков рог” (тънки, извити и зелени), които са идеални за салати, за печене и за паниране;

Сорт „Cubanelle” са дълги, заострени, жълти, зелени и червени, сладки пиперки, които се срещат на българските пазари. Имат страхотен аромат и богат вкус.

„Банан” са сорт дълги, жълти чушки, подходящи за пълнене, печене и консервиране. Също имат превъзходен вкус и аромат.

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ И НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Суровите чушки са богати на витамин C. Зелените чушки съдържат два пъти повече витамин С от портокалите, а червените и жълтите съдържат три или четири пъти необходимата дневна доза витамин C. Чушките са с богато съдържание на витамин В6, фитохимикали като ликопен и бета-каротин (предшественик на витамин А), фолат, калий и изобилие от фибри. В 100 грама чушки се съдържат около: 0,750 г белтъчини, 10мг калций, 13,2 мг магнезий, 24 мг фосфор, 76 мг витамин С, 115мг витамин А, витамин Е, В1, В2, В6, и още желязо, калий, ниацин, триптофан и други полезни вещества.

С чушки можете да приготвите чудесни ястия, тъй като са подходящи за печене, пържене, пълнене, както и като добавка към печено месо на скара, грил, печени и задушени гозби.

Предлагаме ви тридневно меню, лесно за изпълнение, нискокалорично и диетично. 

 

1-ви ден

2-ри ден

3-ти ден

Закуска:

кафе или чай (без захар)

½ препечена филийка с 40гр обезсолено сирене

 + 1 с сурова, неголяма зелена чушка

10.00 часа:

½ кисело мляко

 

Обяд:

300 гр салата - печени червени чушки и половин домат, овкусена със зехтин, 

150 гр пилешко месо на скара, десерт 1 портокал

 

16.00 часа:

200мл натурален сок или ½ кисело мляко

 

Вечеря  (преди 18 ч.):

200 гр. червени печени чушки с 50гр маслини,

Фреш портокал или грейпфрут

 

Закуска:

Фреш портокал- 250 гр.

 1 сурова, зелена чушка с 1 твърдо сварено яйце

 

 

10.00 часа:

200 гр. ягоди, без захар и

½ кисело мляко

Обяд:

 Салата от сурови зелени чушки и магданоз, поръсена с 40гр обезсолено сирене

Десерт – 2-3 кайсии

 

16.00 часа:

200мл портокалов сок (може и кафе, без захар)

 

Вечеря  (преди 18 ч.):

300 гр Чушки и домати, печени на скара;

150 гр. шилешко месо на скара

Доматен сок

Закуска:

Чай или кафе (без захар)

 1 сурова, зелена чушка, 1 препечена филия, с обезсолено и обезмаслено сирене

10.00 часа:

1 банан

 

Обяд:

 400 гр таратор и 2 сурови, средноголеми чушки, пълнени със сирене (нискомаслено, обезсолено)

Десерт – Фреш грейпфрут

 

16.00 часа:

½ кисело мляко с плод, по избор (без банан)

 

Вечеря  (преди 18 ч.):

300 гр Салата чушки и домати, подправена със зехтин, 150 гр. шилешко месо на скара

Фреш грейпфрут или портокал

* За целия период се постарайте да пиете 1 ½ л - 2 л вода на ден.

 

КРАСТАВИЦИ

 

Един от най-старите култивирани зеленчуци е краставицата. Произхожда от северните равнини на Индия. Краставицата е пълзящо растение, също както останалите членове на семейство тиквови / тикви, пъпеши, тиквички ... и т.н/

Познати са много сортове, различни по размер, форма и цвят, отглеждат се по цял свят. Пренесена от римляните в Европа от Индия.  Краставиците са били много популярни на древните цивилизации (Египет, Гърция и Рим). Използвали са ги не само за храна, но също и поради благоприятните им за кожата лечебни свойства. Пресни краставици има по българсите пазари от ранна пролет до късна есен (вече и целогодишно в по-големите градове). Може да се консумират сурови, в зеленчукови салати или под формата на сок. Не са подходящи за замразяване.

Арменските краставици (Cucumis Melo VaR. Flexuosus) са дълги, хрупкави, тънко оребрени, извити и светло зелени на цвят. Въпреки че те са групирани в семейство пъпеши(ботанически), изглеждат и имат вкус на краставици.

Малките размери сортове краставици се наричат корнишони.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

Краставиците са с много ниско съдържание на калории - само 15 калории на 100 g. Не съдържат наситени мазнини и холестерол. Краставицата е добър източник на диетични фибри, които спомагат за намаляване на констипацията (запек) и предлагат защита срещу рак на дебелото черво. Много добър източник на калий, който е важен за вътреклетъчната електролиза. Калият е изключително важен приятел на сърцето; Консумацията на краставици помага за намаляване на кръвното налягане и оказва благоприятно въздействие на сърцето като противодейства ефекта на натрия.

Краставиците съдържат анти-оксиданти, както и в отлично съотношение бета-каротин и алфа-каротин, витамин С, витамин А, Zea-астаксантин и лутеин. Тези препарати помагат за по-добро усвояване на кислород в клетъчните мембрани и играят важна роля при възстановяване на организма от различни заболявания. Краставицата съдържа голямо количество вода, малко белтъчини, въглехидрати и целулоза. Богат източник на витамини В1, В2, РР и провитамин А. В краставицата преобладават солите на калция и калия, а също така магнезий и фосфор. Краставиците са с леко диуретично действие, което се дължи на високото им съдържание на вода. Това е изключително полезно за контрол (или при загуба) на теглото, както и в борбата с високото кръвно налягане.

Краставиците изненадващо имат сравнително голямо количество витамин К, около 17 мкг от този витамин се съдържат в 100 g от зеленчука. Витамин К има потенциална роля в увеличаването на костната маса, чрез насърчаване на остеотрофичната дейност в костите. Учените са устоновили, че този витамин има съществена роля при пациенти с болестта на Алцхаймер, тъй като ограничава невронално щетите в мозъка. Регулират храносмилането и подпомагат усвояването на мазнините и белтъчините. Краставиците са полезни при гастрит с повишена киселинност. Спомагат за образуването на червени кръвни телца, затова се препоръчват при анемия.

 

ПРИГОТВЯНЕ

Измитите пресни краставици могат да се използват без никакви добавки. Тънко нарязаните кръгли парчета са чудесно допълнение към зеленчукови салати. В Южна Индия краставицата се използва в някои различни къри-гозби с масло, мляко и кисело мляко. Сокът от краставица е много добра здравословна напитка. Кората на краставиците се използва в козметиката.