Начало \  Рецепти
Рецепти от предаването

Искам да сготвя

Резултати (43)
  • Хрупкава цаца с мачкана спаначена салата-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-25.05.2015 г.
    25
    май
    2015


    ХРУПКАВА ЦАЦА С МАЧКАНА СПАНАЧЕНА САЛАТА

    Време за приготвяне: 30 мин

    Нужните продукти:
    1 кг цаца или друга дребна риба
    Морска сол
    Брашно
    Вода
    Олио за пърженето
    За салатата:
    400 г спанак
    200 г чери доматчета
    4 връзки магданоз
    200 г булгур
    1 люта чушка
    2 лимона
    Зехтин
    Сол
    Орехи по желание

    Начин на приготвяне:
    Сложете рибата да се охлади в хладилник.
    В купа разтворете морска сол с малко вряла вода. Изсипете я в купа с лед и вода.
    Нанижете по няколко рибки, около 10-15, на дървени шишчета и ги оставете хубаво да се охладят и осолят.
    След това оваляйте рибките хубаво в брашно, топнете ги пак в солената вода и бързо ги изпържете в тиган с добре загрято олио.
    Булгура накиснете с вряла вода, след като набъбне и омекне, го изплакнете и отцедете хубаво.
    Спанака и магданоза наситнете, поръсете със сол, лимон и зехтин и оставете да омекне.
    Доматите нарежете на половинки.
    Наситнете люта чушка и ореховите ядки.
    В купата със спанака и магданоза добавете булгура, доматите, лютата чушка, орехите.
    Овкусете с лимонов сок, зехтин и сол.
    Отцедете изпържената риба върху домакинска хартия и я сервирайте заедно със спаначената салата.


  • Такос с риба-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-04.05.2015 г.
    07
    май
    2015

    ТАКОС С РИБА

    Време за приготвяне: 30 мин

    Нужните продукти:
    1 цяла риба пъстърва
    400 г пресни картофи
    2 тиквички
    4 царевични хлебчета тортиас
    1 авокадо
    1 лайма
    ½ връзка пресен кориандър
    Чили пипер
    Черен пипер
    Зехтин
    Сол
    1-2 люти чушка по желание

    Начин на приготвяне:

    Почистете рибата, посолете я и, както е цяла, я сложете да се свари на пара.
    След това я обезкостете и накъсайте месото на по-дребни парчета.

    Картофите също сварете на пара.

    Тиквичките нарежете на дребно и също сварете на пара.

    Извадете филета от лайма.

    В купа смесете рибата, намачкани леко картофи, тиквичките и филетата от лайм, подправете със сол, полейте леко със зехтин и разбъркайте.

    Направете свежа салца като смесите в купа нарязано на ситно авокадо, морска сол, наситнен кориандър, лют червен пипер, черен пипер, зехтин и по желание сок от лайм и наситнена люта чушка. Хубаво разбъркайте и добавете салцата в купата с рибната плънка. Разбъркайте.

    Загрейте ториасите на грил или барбекю, като ги намажете със зехтин, напълнете ги с плънката от риба и сервирайте.

  • Калмари с ориз-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-22.04.2015 г.
    23
    апр
    2015


    КАЛМАРИ С ОРИЗ

    Време за приготвяне: 30 мин

    Нужните продукти:
    300 г ориз ризон
    500 г калмари пипала
    1 скилидка чесън
    150 мл червено вино
    1 с.л. манов мед
    1 с.л. балсамова редукция
    2 с.л. рибен сос
    2 с.л. соев сос
    ½ корен джинджифил
    50 г масло
    Сол и черен пипер

    Начин на приготвяне:
    Измийте ориза, отцедете го и го запържете в тиган с олио.
    Добавете топла вода.
    Почистете пипалата и ги нарежете.
    Изпържете ги с олио в много нагорещен тиган за кратко и ги извадете.
    Деглазирайте тигана с червено вино.
    Добавете счукана скилидка чесън, манов мед, балсамова редукция, соев сос, рибен сос, нарязан джинджифил и оставете соса да поври. След това извадете чесъна и джинджифила и сложете запържените калмари. Накрая монтирайте соса с масло.
    Ориза отцедете от водата, овкусете го с масло, сол и черен пипер, сложете го в купичка и го обърнете.
    Отгоре полейте със соса от калмари, който да се разтече като шоколад.


  • Риба в кокосов сос-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-06.04.2015 г.
    06
    апр
    2015


    РИБА В КОКОСОВ СОС

    Време за приготвяне: 25 мин

    Нужните продукти:
    1 ½ кг риба бял амур или толстолоб
    1 ч.л. сол
    1 с.л. лимонов сок
    1 ч.л. куркума
    4-5 глави лук
    30-50 мл олио
    1 връзка магданоз
    1 връзка кориандър
    1 ч.л. кимион на зърна
    1 ч.л. кориандър на зърна
    1 ч.л. черен пипер на зърна
    1-2 скилидки чесън
    1-2 парчета пресен джиндифил
    2 люти чушки
    150 мл топла вода
    400 мл кокосово мляко

    Начин на приготвяне:

    Рибата почистете и натрийте с морска сол, за да й паднат люспите.
    Отрежете главата и опашката й.

    Нарежете месото на порции, поръсете с лимонов сок и сол, и хубаво я оваляйте от всички страни в куркума.
    Покрийте я и я оставете настрана, докато дойде време за готвенето й.

    Нарежете лука на полумесеци, намачкайте го с малко сол и захар.
    Запържете го в тиган с олио за 5-6 мин. докато омекне и стане златист.

    Извадете го от тигана и го сложете като канапе в керамичен съд за печене.
    В същия тиган сложете филетата риба и ги изпържете от двете страни с малко олио.
    Готовата риба подредете върху лука в съда за печене.
    Изпечете във фурната за 15 мин на 200 C.

    Сложете всички подправки на зърна в блендер и ги смелете заедно с магданоз, кориандър, люти чушки, джинджифил, чесън, сол и захар, като добавите малко вода.

    Смлените подправки изсипете в тигана и ги запържете за 4-5 мин, като ги разбърквате. Добавете кокосовото мляко. Оставете соса да поври още малко на тих огън.
    Изсипете го върху рибата и лука.
    Върнете във фурната за още 10-15 мин.
    Поръсете накрая с наситнен магданоз или кориандър и сервирайте.




  • Пай със сьомга-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-16.03.2015 г.
    16
    март
    2015

    ПАЙ СЪС СЬОМГА

    Време за приготвяне: 60 мин

    Нужните продукти:
    400 г филе от сьомга
    100-200 г броколи
    Консерва грах
    Консерва царевица
    1 кг картофи - варени
    Връзка копър
    Връзка зелен лук
    50-100 мл сметана
    2 яйца
    Сол и черен пипер

    Начин на приготвяне:
    Накълцайте сьомгата и я сложете в купа.
    Добавете накъсано броколи, отцедени консервите грах и царевица, наситнените пресен лук и копър.
    Подправете със сол, черен пипер и лют пипер по желание.
    Отцедете сварените картофи, сложете ги в купата и ги намачкайте.
    Добавете яйцата, сметаната, малко масло и разбъркайте.
    Изсипете сместа във форма за пай.
    Печете във фурна на 180 C за около 25 мин или до готовност.

  • Риба в пергамент с тайландски сос-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-09.03.2015 г.
    09
    март
    2015


    РИБА В ПЕРГАМЕНТ С ТАЙЛАНДСКИ СОС

    Време за приготвяне: 20 мин.

    Нужните продукти:
    800 г филе от риба
    За соса:
    1 краставица
    4 с.л. оризов оцет
    2 щипки захар
    1 с.л. олио
    1 червена или зелена люта чушка
    1 с.л. рибен сос
    ½ с.л. соев сос
    50 г фъстъци сурови ,кашу сурово
    ½ връзка копър
    За гарнитура:
    Оризови нудълси
    Сусамово олио

    Начин на приготвяне:
    Нарежете филето на порции.
    Посолете парчетата, поръсете със захар и черен пипер.
    Намазнете ги с олио и ги сложете в пергаментова хартия.
    Забодете я отгоре за да стане като плик и сложете да се изпече рибата във фурна на 180 C за 15 мин.

    Залейте оризовите спагети с вряла вода и ги оставете да се накиснат.

    За соса: Обелете и разполовете краставицата. Махнете й семето и я нарежете на лунчики.
    Сложете я в купа и добавете настинен копър.

    Направете маринатата за краставиците като смесите олио, оцет, захар, сол, лют пипер, рибен сос и наситнена люта чушка.

    Запечете суровите фъстъци и кашуто за кратко в сух тиган, след което ги наситнете и добавете към маринатата.

    В купата при краставицата добавете соса с ядките и хубаво разбъркайте.

    Оризовите нудълси отцедете. Овкусете ги с малко сусамово олио. Навийте ги на сарма и ги сложете отстрани в чинията за сервиране, добавете рибата и соса с краставици.


  • Риба с пюре от грах- Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-04.12.2014 г.
    04
    дек
    2014

    РИБА С ПЮРЕ ОТ ГРАХ

    Време за приготвяне: 15 мин.

    Нужните продукти:
    800 гр. филе от риба /нилски костур или треска/
    1 кг. картофи
    2 с.л. майонеза
    1 консерва грах, отцеден
    1 авокадо, обелено
    3 скилидки чесън
    ½ глава червен лук
    1 лимон
    1 с.л. сос табаско или друг лют сос
    Пресен кориандър, магданоз или копър
    Сол и черен пипер

    Начин на приготвяне:

    Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Сварете ги на пара за 15 мин.

    Рибата посолете и също сварете на пара за 5 мин.

    Начин на приготвяне на пюрето:

    Сложете в купа граха и авокадото и ги намачкайте или ги смелете във фуд процесор, заедно с другите съставки: лук, чесън, зехтин, сол, черен пипер, кора и сок от лимон.

    Пасирайте. Добавете пресен магданоз, копър или кориандър.

    Сложете  сварените на пара картофи в купа, залейте ги с пюрето и разбъркайте.
    Сервирайте рибата върху получената салата и украсете с червен лук и резени лимон.

  • Сьомга в свеж доматен сос- Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-13.11.2014 г.
    13
    ноем
    2014

    СЬОМГА В СВЕЖ ДОМАТЕН СОС

    Време за приготвяне: 15 мин.

    Нужните продукти:
    300 гр. филе от сьомга и
    1 консерва домати на кубчета
    2 скилидки чесън
    1 стрък пресен розмарин
    1 връзка пресен лук
    2 с.л. каперси   
    2 филета аншоа
    1-2 с.л. майонеза
    1 лимон
    Зехтин
    Червен пипер
    Черен пипер
    Сол
    Препечени филийки, готови тарталети или крустини - за сервирането

    Начин на приготвяне:

    Сложете доматите в гевгир за да се отцедят хубаво от сока.

    Направете соса като намачкате в хаванче чесън, аншоа, каперси, кора от лимон, наситнен розмарин, лют и черен пипер, сол и зехтин. След това добавете майонеза и разбъркайте. Сложете и отцедените домати и наситнен пресен лук. Хубаво разбъркайте соса.

    Поръсете рибата с морска сол и черен пипер. Сложете я да се приготви на пара, като във водата пуснете няколко листа розмарин.

    След като е готова я обелете, обезкостете и разделете на парчета.

    Сервирайте я върху свежия доматен сос, сложен върху филийки или тарталети.






  • Ризото със скариди- Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-05.11.2014 г.
    05
    ноем
    2014


    РИЗОТО СЪС СКАРИДИ

    Време за приготвяне: 35 мин.

    Нужните продукти:
    300 гр. едри скариди
    200 гр. ориз ризон
    Шафран
    Зеленчуков бульон
    1 глава лук
    2-3 скилидки чесън
    1 с.л. доматено пюре
    Червен пипер
    20 мл. узо
    50 гр. масло
    Зехтин
    Сол
    Черен пипер

    Начин на приготвяне:

    Почистете скаридите, обелите ги.

    Посолете и полейте със зехтин обвивките. Разбъркайте ги с доматено пюре и ги изпечете във фурната за 10 мин на 200 C.

    След това ги запечете на сух тиган, като добавите узото и малко зехтин.

    Изсипете обелките в предварително приготвен зеленчуков бульон.

    В купичка разбъркайте с малко топла вода шафран и куркума. Оставете да се накисне и добавете в бульона.

    В тигана от обвивките сложете зехтин и запържете нарязани лука и чесъна.

    Измийте ориза с вода, отцедете го и го добавете в тигана. Сложете още зехтин.

    Прецедете бульона и постепенно го добавете към ориза.

    Скаридите разрежете по дължина на две – така ще изглеждат повече – и ги обърнете в сух тиган до зачервяване.

    Когато оризът е готов монтирайте ризотото с масло и добавете ситно нарязан копър.

    Сервирайте го в дълбока чиния за ризото, като сложите скаридите отгоре и украсите със стръкче копър.

  • Пастичио с морски дарове- Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-20.10.2014 г.
    21
    окт
    2014

    МОРСКО ПАСТИЧИО

    Време за приготвяне: 55 мин.

    Нужните продукти:
    700 гр. морски дарове микс: калмари, скариди, миди
    500 гр. паста орзо
    400 гр. домати
    Пресен босилек
    1 глава лук
    300 гр. патладжани
    1 зелена люта чушка
    150 мл. рецинa – гръцко бяло вино
    3 скилидки чесън
    10-12 с.л. зехтин
    Филета аншоа по желание
    150 гр. кашкавал по желание
    Сол

    Начин на приготвяне:

    Нарежете калмарите на тесни ленти.
    Мидите и скаридите почистете от черупките.

    Обелете патладжана.
    Нарежете го кубчета.
    Сотирайте го за 5 мин. в горещ зехтин и ги оставете настрана.

    Обелете лука и чесъна.
    Сложете ги в тиган със зехтин и добавете нарязани доматите, лютата чушка и босилека, малко захар и сол.
    Пържете всичко 15 мин.

    Когато зеленчуците са се разтопили добавете виното и след това морските дарове. По желание можете да запържите даровете предварително.

    Оставете на котлона за още 15 мин.
    Сварете орзото отделно за 10 мин. в подсолена вода.

    Смесете зеленчуците, пастата, морските дарове и кубчетата патладжани.

    Оставете да се загреят заедно в тигана за няколко минути.

    Изсипете в гювеч и поръсете с кашкавал отгоре.

    Подправете с пресен босилек и други средиземноморски подправки по избор.

    Вкарайте го във фурната за 20 мин.на 180 C, докато остане без течност и кашкавала се разтопи.


  • Риба с картофен сос- Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-29.09.2014 г.
    29
    септ
    2014


    Риба с картофен сос- Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-29.09.2014 г.

    Време за приготвяне: 25 мин.

    Нужните продукти:
    4 риби ципура
    100 мл. зехтин
    1 глава лук
    5 скилидки чесън
    800 гр. картофи
    1 ч.л. риган
    1 дафинов лист
    Зърна черен пипер
    1 връзка магданоз
    1 лимон
    Сол и черен пипер

    Начин на приготване:

    Филетирайте рибата /за да извадите хубави филета, тя трябва да бъде студена/.
    Посолете филетата.

    Остатъците сложете в тенджера с вода и сварете рибен бульон, като добавите зърна черен пипер, дафинов лист и дръжки от магданоз.

    Настържете картофите, изплакнете ги с вряла вода, след което ги отцедете хубаво.

    Нарежете лука и го задушете в тиган със зехтин. Добавете наситнените чесън и магданоз. Ароматизирайте с настъргана кора от лимон и сложете 1-2 черпака от рибния бульон. Оставете да покъкри и добавете картофите.

    Добавете още от бульона, така че да ги покрие.

    Подправете с риган, наситнен магданоз, сол и черен пипер.

    Разбъркайте соса и оставете да заври.

    След това сложете вътре рибата, захлупете за няколко минути и сервирайте.

    Гарнирайте с лимонови резени и поръсете с пресен маг

  • Риба на барбекю със салата табуле-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-19.05.14 г.
    20
    май
    2014

    Риба на барбекю със салата табуле-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-19.05.14 г.


    Време за приготвяне: 25 мин.

  • Пълнени калмари-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-14.05.14 г.
    14
    май
    2014

    Пълнени калмари-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-14.05.14 г.


    Време за приготвяне: 25 мин.

  • Маринован шаран на фурна-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-24.04.14 г.
    24
    апр
    2014


    Маринован шаран на фурна-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-24.04.14 г.


    Време за приготвяне: 60 мин.

  • Риба с нахут по марокански-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-25.03.14 г.
    25
    март
    2014

    Риба с нахут по марокански-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-25.03.14 г.

    Време за приготвяне: 35 мин