Начало \  Рецепти
Рецепти от предаването

Искам да сготвя

Резултати (171)
  • Телешки бъргъри със салата колсло-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-09.09.2015 г.
    09
    септ
    2015


    ТЕЛЕШКИ БЪРГЪРИ СЪС САЛАТА КОЛСЛО

    Време за приготвяне: 45 мин.

    Нужните продукти:
    800 г телешки шол /или говеждо/
    Солена сланина – замразена, за да може да се нареже
    За салатата:
    2 с.л. горчица
    ½  зелка бяло зеле
    ½ зелка червено зеле
    1 зелена ябълка
    100 г майонеза
    2-3 с.л. кисело мляко
    50 г сушени червени боровинки
    Сол, черен пипер
    Лимон
    4 кръгли питки за сандвич
    Бучка масло
    Сирене чедър или кашкавал по желание

    Начин на приготвяне:
    Месото и сланината трябва да са почти замръзнали.
    Месото обезципете – махнете му всички жили и го нарежете.
    Сланината нарежете на кубчета.
    Смесете ги и след това ги смелете два пъти, първо на решетка 10 мм, след това през решетка 5 мм.
    Хубаво го разбъркайте, овкусете със сол и черен пипер. Добавете 60-70 мл студена вода и малко олио. Премесете още няколко пъти.
    Оформете хубави кръгли бъргъри, по-дебели от кюфтета /най-лесно това става в кръгъл ринг/.
    Оставете ги в хладилника за да се стегнат за 15-20 мин.
    През това време направете салатата като наситните двата вида зеле и ябълката, сложете ги в купа.
    За дресинга смесете: лимонов сок, лимонова кора, горчица, майонеза, кисело мляко, сушени боровинки, зехтин, сол и нещо зелено – наситнен магданоз или листа от целина. Хубаво разбъркайте.
    Залейте салатата с дресинга и разбъркайте хубаво.
    Разрежете питките за сандвич по средата и ги намажете с масло. Изпечете ги на барбекю или плоча.
    Бъргърите изпечете на барбекю от двете страни.
    Ако нямате барбекю можете с бучка масло да ги запечатате на тиган, след това върху хартия за печене да ги преместите в добре загрята фурна на 200 C за 5-6 мин.
    Сложете изпечения бъргър върху хрупкавата питка, по желание поръсете с настъргано сирене чедър или кашкавал.
    Сервирайте със зелевата салата.






  • Пилешки гърди с лингуини,гъби и балсамико-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-26.05.2015 г.
    28
    май
    2015


    ПИЛЕШКИ ГЪРДИ С ЛИНГУИНИ, ГЪБИ И БАЛСАМИКО

    Време за приготвяне: 30 мин

    Нужните продукти:
    500 пилешки гърди
    300 г пресни гъби
    2 с.л. брашно
    2 с.л. зехтин
    30 г масло
    3-4 скилидки чесън
    50 мл балсамов оцет
    пилешки бульон
    1 дафинов лист
    Суха мащерка
    Сол и черен пипер
    2 щипки захар
    1  пакет паста лингуни

    Начин на приготвяне:
    Подправете пилешките гърди със сол и пипер.
    Оваляйте ги в брашно.
    Загрейте зехтин и масло в тиган на средна температура и сотирайте гърдите в него от двете страни до златисто-кафяв загар, от всяка страна по около 3 мин.
    Добавете в тигана дафинов лист, чесъна на цели скилидки, оцета балсамико, мащерка и 2 щипки захар.
    Покрийте с капак и оставете да къкри на среден огън около 10 мин, като раздрусвате тигана от време на време.
    Преместете пилешкото в затоплена чиния за сервиране, покрийте ги с фолио и ги оставете настрана.
    В същия тиган добавете 1-2 черпака пилешки бульон.
    Гъбите, както са цели, изпечете на скара или барбекю.
    Нарежете ги и ги добавете в тигана с бульона, слад като леко се е сгъстил.
    Продължете да врите соса, непокрит с капак, оставете го на огъня за още 7-8 мин.
    Накрая добавете маслото и извадете дафиновия лист.
    Сварете лингуините в подсолена вода или в пилешкия бульон до ал денте.
    След това ги прехвърлете в тигана с гъбите и оставете да се доврят вътре в соса.
    В чиниите сложете канапе от лингуини с гъби, а отгоре нарязано пилешкото и сервирайте.



  • Карамелени крилца с оранжева салата-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-19.05.2015 г.
    20
    май
    2015


    КАРАМЕЛЕНИ КРИЛЦА С ОРАНЖЕВА САЛАТА

    Време за приготвяне: 30 мин

    За крицата:
    1 кг пилешки крилца
    3 с.л. соев сос
    200 мл кола
    2 с.л. кафява захар
    Нужните продукти за салатата:
    1 кг моркови
    Куркума
    Кимион
    Оцет
    Сладко от портокалови корички
    Пресен кориандър
    Сол и зехтин

    Начин на приготвяне:
    Махнете най-крайната остра част на крилцата.
    Намажете крилцата с олио, поръсете със сол и черен пипер и ги метнете на барбекю.
    Сложете кафявата захар в тиган и изчакайте да се разтопи. Тогава добавете соев сос и кола. Оставете да поври на котлона и да се посгъсти.
    Ако правите крилцата на фурна, ги сложете в тавичка и ги залейте със соса.
    Ако използвате барбекю, ги намажете с четка със соса и ги качете на втория етаж.
    Затворете барбекюто, като от време на време отваряте и мажете крилцата със соса докато хубаво се изпекат и хванат коричка.
    С белачката за жулиени нарежете морковите на тънки клечки и ги залейте в купа с вряла вода. Оставете ги да омекнат за 10 мин.
    Дресинга за салатата направете като сложите оцета да кипне в тиганче, добавете куркума, малко кимион и сол. Добавете сладко от портокалови корички.
    Щом дресинга кипне, залейте отцедените моркови, може преди това да го оставите да изстине. Добавете наситнен пресен кориандър, зехтин и разбъркайте хубаво салатата.
    Сервирайте карамелените крилца върху оранжевата салата.

  • 12
    май
    2015

    “ПУШЕНО” ПИЛЕ С РИЗОТО ВЕРДЕ

    Време за приготвяне: 60 мин

    Нужните продукти:
    1 цяло пиле
    300 г ориз арборио
    Олио или зехтин
    70 г масло
    Едър червен пипер
    Пушен червен пипер
    1 връзка пресен лук
    1 връзка пресен чесън
    Пресен девисил и магданоз
    1 връзка рукола
    Каперси
    Вино розе или бяло
    Пармезан
    Сол и черен пипер

    Начин на приготвяне:
    Пилето обезкостете, през гърба.
    Намажете го с олио, сол и едър червен пипер, по желание може и да е лют.
    Запечатайте го от всички страни на барбекю.
    След това го сложете в керамичен съд за печене заедно с няколко парчета масло, поръсете с пушен пипер и печете на 180 C във фурна, за 30-45 мин.
    След като пилето е изпечено и го извадите от фурната, го намажете със студено масло.

    Костите сварете на бульон заедно с дръжки от магданоз, девисил и пера от лука и чесъна.

    В тиган на котлона задушете в масло и зехтин наситнените магданоз, девисил, пресен лук и чесън. Добавете каперси, сол и черен пипер. Изсипете и черпак бульон.

    Ризотото пригответе като измиете ориза арборио, оцъклете го в сух тиган с малко олио или зехтин, добавете вино розе, постепенно доливайте бульон докато го абсорбира, сложете задушените зелении към края на готвенето, подправете със сол и черен пипер и монтирайте с масло и пармезан. Поръсете ризотото с наситнен магданоз и девисил и разбъркайте. Махнете от огъня.

    Сервирайте пилето върху ризотото и поръсете отгоре с рукола.


  • Хрупкав хляб с червен сос от наденички-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-11.05.2015 г.
    11
    май
    2015

    ХРУПКАВ ХЛЯБ С ЧЕРВЕН СОС ОТ НАДЕНИЧКИ

    Време за приготвяне: 30 мин

    Нужните продукти:
    400 г микс наденички
    1 голяма кръгла питка или 4 малки кръгли питки
    4 домата
    1 глава лук
    5 скилидки чесън
    2 люти чушки
    4 сухи сини сливи
    2 с.л. сос уорчестър
    Олио или зехтин
    Червен пипер
    Сол

    Начин на приготвяне:
    Издълбайте питката отвътре, махнете средата.
    Смесете в купа червен пипер, сол и олио или зехтин и намажете с тази смес питката отвътре.
    Изпечете го във фурната за да стане хрупкав.
    Доматите нарежете на половина, поръсете ги с морска сол или рустикален микс, зехтин и ги подредете в тава върху хартия за печене.
    Добавете нарязан на едро лука, няколко скилидки чесън и люта чушка.
    Поръсете всичко с черен пипер
    Изпечете ги във фурна на 180 C за 30-40 мин.
    В това време изпечете наденичките на скара.
    Наситнете сухите сини сливи и ги смесете със сос Уорчестър.
    Накълцайте на ситно печените домати, лука и чесъна, както и наденичките. Смесете всичко заедно, добавете сините сливи със соса и напълнете изпечения хляб.
    Сервирайте веднага.

  • Хлебчета на барбекю с ягодов конфитюр-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-07.05.2015 г.
    07
    май
    2015

    ХЛЕБЧЕТА НА БАРБЕКЮ С ЯГОДОВ КОНФИТЮР

    Време за приготвяне: 60 мин

    Продукти за хлебчетата:
    350 г брашно /можете да си направите микс от различни семена – ръж, овес, пшеница, ориз, елда/
    20 г прясна мая /или пакетче суха/
    1 ч.л. сол
    1 с.л. захар
    30 г масло разтопено
    180-200мл. топла вода

    За ягодовия конфитюр:
    500 г ягоди
    50 г захар
    сок от 1 лимон
    2 с.л. оцет балсамико или оцет
    4 ч.л. от различни конфитюри
    2 с.л. горчица
    2-3 стръка прясна мента

    По желание:изпечен свински врат

    Начин на приготвяне на хляба:
    В мелничката смелете всички зърна и си направете брашно. Ако нямате с какво да ги смелите, използвайте пшенично пълнозърнесто брашно или готова смес за хляб.
    Разбъркайте маята и захарта с малко топла вода. Оставете я за няколко минути да шупне.
    В купа смесете брашното, маята, разтопеното масло, сол и водата до омесване на еластично тесто за хляб.
    Оставете го да втасва на топло.
    Оформете 10 топки, които след това сплескайте като питки.
    Сложете ги да се изпекат върху намазнена скара на барбекю за около 15 мин, като ги обръщате от двете страни.
    Можете да използвате и фурна, загрята на 180 C фурна за 15-20 мин.

    Начин на приготвяне на конфитюра:
    Измийте, почистете и нарежете ягодите. Добавете захарта и лимоновия сок.
    Сложете ги в тиган на котлона.Добавете оцета.
    Сложете 4 с.л. различни конфитюри, каквито имате.
    Добавете едрозърнеста горчица и разбъркайте добре.
    Оставете соса да ври докато се сгъсти. По желание го пасирайте, за да стане гладък.
    Накрая добавете за свежест листа наситнена мента.
    Сервирайте хлебчетата заедно с конфитюра и изпечения свински врат.

  • Пилешко с броколи и сос мохито-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-28.04.2015 г.
    28
    апр
    2015

    ПИЛЕШКО С БРОКОЛИ И СОС МОХИТО

    Време за приготвяне: 30 мин

    Нужните продукти:
    400 г пилешко филе
    Глава броколи
    За млечния дресинг:
    2 с.л. майонеза
    ½ кофичка кисело мялко
    1 лайм или лимон
    ½ връзка прясна мента
    зехтин
    сол и черен пипер

    Начин на приготвяне:

    Нарежете пилешкото на хубави, сочни парчета.
    Овкусете го със захар, сол, черен пипер и зехтин.
    Сварете го на пара.

    Нарежете броколито на розички. Сложете и него да омекне на пара.

    През това време направете мохито соса като смесите нарязани зелени лимон и кафява захар и ги намачкате. Прецедете. Към прецедения сок добавате кисело мляко, майонеза, кора от лимон, прясна мента, зехтин, сол. Пасирайте соса.

    Сложете броколито в купа с лед, за да се охлади, след това го отцедете добре. По желание можете да охладите и пилешкото, като го завийте хубаво във фолио и го пуснете в купата с леда.

    Подредете в чиния пилешкото и броколито, полейте ги с мохито сос и сервирайте.




  • Пиле сос моле-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-21.04.2015 г.
    21
    апр
    2015

    ПИЛЕ СОС МОЛЕ

    Време за приготвяне: 60 мин

    Нужните продукти:
    400 г пилешко филе
    Бульон от пилешки фенери, целина, морков, лук, чесън
    Микс от подправки: зърна черен пипер, зърна кориандър, звездообразен анасон, пушен пипер или суха люта чушка
    1 с. л. сусам
    50 г белени цели бадеми
    50 г горчив шоколад с 70% съдържание на какао
    1 с.л. какао
    Сол и черен пипер

    Начин на приготвяне:

    Начин на приготвяне на бульона: В дълбока тавичка сложете пилешките фенери и скилидки чесън, лук, целина, и други зеленцуци по избор. Долейте вода и сложете във фурната да се изпекат, но така че да остане бульон.

    Филето от пиле сложете върху алуминиево фолио, поръсете със сол и черен пипер и  добавете бучка масло. Хубаво го завийте във фолиото, за да не потече и го изпечете за 10 мин. във фурната на 180 C.

    Запечете бадемите на сух тиган.

    В хаванче счукайте звездообразен анасон, зърна черен пипер, кориандър на зърна, сусам и пушен пипер. Запечете подправките леко в сух тиган.

    Обезкостете печените фенери и пасирайте отделеното месо, заедно с част от печените зеленчуци, запечените подправки и бадемите.

    Сложете соса в тиган и добавете какаото и шоколада, оставете на котлона са заври, като разбърквате.

    Изпечените пилешки гърди нарежете и сервирайте върху моле соса.

  • Паста с дупета-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-20.04.2015 г.
    20
    апр
    2015

    ПАСТА С ДУПЕТА

    Време за приготвяне: 30 мин

    Нужните продукти:
    500 г къса паста
    200 г дупета от различни салами
    100 г гъби
    400 г домати на кубчета, консерва
    200 г зелен фасул, замразен
    50-70 г пармезан
    30 г масло
    Пресен лук и пресен чесън
    1 суха червена чушка
    Мащерка
    розмарин
    Олио
    Сол и захар

    Начин на приготвяне:
    Сварете пастата в подсолена вода до ал денте.

    Запечете гъбите на сух тиган и ги извадете от него.

    Наситнете лука и чесъна.

    Нарежете саламите на ситно и ги запържете в тиган на средна температура за 1-2 мин. Добавете лука и чесъна и наситнена сухата чушка. Върнете в тигана запечените гъби. Сложете и консервата домати, малко от водата, в която се вари пастата и щипка захар. Оставете соса да ври.

    Изплакнете зеления фасул с гореща вода и го пуснете в друг тиган да се запържи в масло. Когато омекне и стане вкусен, го пуснете в соса да поври.

    Оставете соса да заври и добавете отцедената паста.

    Хубаво разбъркайте, оставете за още 2 мин на котлона, поръсете с пармезан и сервирайте.


  • Овчарски пай с агнешко и горчица-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-15.04.2015 г.
    15
    апр
    2015

    ОВЧАРСКИ ПАЙ С АГНЕШКО И ГОРЧИЦА

    Време за приготвяне: 60 мин

    Нужните продукти:
    500 г агнешко месо
    1 и 1/2 кг картофи, сварени, нарязани на кубчета
    3 с.л. едрозърнеста горчица
    100 мл прясно мляко
    50 г масло
    1 глава лук
    2 стръка селъри или целина
    2 моркова
    1-2 скилидки чесън, по желание
    1 с.л. сос Уорчесър
    2 с.л. наситнен пресен или сух розмарин
    1 с.л. царевично брашно или нишесте
    Сол и черен пипер

    Начин на приготвяне:
    Загрейте тиган с малко олио и сложете в него накълцаното или смляно агнешко месо.Разбърквайте с дървена лъжица, докато се позапържи до светло кафяво.

    Добавете наситнените лук, селъри и моркови, оставете за 2-3 мин, като разбърквате периодично. Сложете чесън, ако искате.

    Овкусете със сос Уорчестър, розмарин, сол и черен пипер и оставете всичко да се задуши на котлона, под капак, поне за 15 мин. Ако е необходимо, долейте малко топла вода по време на задушаването.

    През това време отцедете сварените картофи и ги намачкайте заедно с млякото, маслото и горчицата.
    Подправете със сол и пипер на вкус.

    Разтворете царевичното брашно в малко бульон или вода. Изсипете го в тигана с агнешкото, разбъркайте и оставете за кратко да се сгъсти.

    Прехвърлете сместа в керамичен съд за печене, а отгоре разпределете картофеното пюре.

    Изпечете пая на фурна за 30 мин на 200 C.

  • Пилешки крилца с коприва и булгур-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-14.04.2015 г.
    14
    апр
    2015

    ПИЛЕШКИ КРИЛЦА С КОПРИВА И БУЛГУР

    Време за приготвяне: 35 мин

    Нужните продукти:
    800 г пилешки крилца
    200 г булгур
    50 г масло
    Пресен джоджен или мента
    Пилешки бульон
    Връзка пресен лук и пресен чесън
    100 г гъби
    100 г прясна коприва
    2-3 зърна карамфил и черен пипер на зърна
    Сол, черен пипер, олио
    Маслини по желание

    Начин на приготвяне:
    Сложете копривата в купа и я залейте с вряла вода, оставете я за 10 мин да омекне. Отцедете я и я наситнете.
    Измийте булгура с вряла вода, прехвърлете го в купа и го залейте с горещ пилешки бульон. Захлупете и оставете да набъбне.
    Разделете крилцата на 3 части, пиките отделете за бульон, а останалите части овкусете с олио, сол и черен пипер.
    Изпечете ги на барбекю, но не напълно, а до 50 %. След това смесете масло с наситнен пресен джоджен в огнеопорен съд и преместете полуготовите крилца в него. Захлупете с капак и ги оставете в барбекюто до готовност.
    Наситнете лука, чесъна и гъбите и ги запържете в тиган с малко олио. По желание добавете маслини.
    В хаванче стрийте карамфила и зърната черен пипер. Добавете ги в тигана.
    Сложете и наситнената коприва. Намалете огъня, изсипете и булгура в тигана. Разбъркайте. Оставете на котлона до пълната готовност на всички продукти.
    Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
    Сервирайте копривата с булгур като канапе, а отгоре подредете крилцата.


  • Боб с агнешко-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-08.04.2015 г.
    08
    апр
    2015


    БОБ С АГНЕШКО

    Време за приготвяне: 60 мин

    Нужните продукти:
    1 кг агнешко месо
    500 г боб
    Черен пипер на зърна
    2 дафинови листа
    5-6 зърна хвойна
    50 мл ракия
    2 глави лук
    1 връзка пресен лук
    2 люти чушки
    4-5 гвоздейчета карамфил
    1 ч.л. кафява захар
    Кимион
    Сух джоджен
    1 връзка пресен джоджен
    Сол и черен пипер
    Лимон по желание

    Начин на приготвяне:
    Първото нещо, което трябва да направите е да сложите месото да се свари в тенджерата под налягане. Налейте върху него студена вода. Оставете я да заври, без да слагате капака и след това отпенете.
    Сложете подправки: черен пипер на зърна, дафинов лист, хвойна. Добавете малката ракийка, затворете с капака и варете 30-35 мин.

    В другата тенджера сложете боба и една глава лук, набодена с гвоздейчета карамфил. Залейте със студена вода. Затворете с капак и варете 30-40 мин.

    Свареното агнешко извадете от тенджерата и оставете да изстине.

    Наситнете лук, пресен лук и люта чушка и ги задушете в тиган с малко олио.
    Добавете щипка кафява захар, кимион и сух джоджен.

    Извадете главата лук, с която се е варил фасула и го изсипете в тигана.

    Обезкостете агнешкото и сложете месото при боба. Овкусете със сол и черен пипер. Оставете всичко да покъкри заедно и след това го прехвърлете в тавичка.

    Запечете на фурна на силен горен реотан, докато агнешкото се запече и хване лека коричка.

    Сервирайте ястието поръсено с наситнен пресен джоджен и резенчета лимон.



  • Сарми с пилешки бутчета-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-07.04.2015 г.
    07
    апр
    2015

    САРМИ С ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА И КИСЕЛО ЗЕЛЕ

    Време за приготвяне: 120 мин

    Нужните продукти:
    4 пилешки бутчета
    1 кисела зелка
    1 глава лук
    2 стръка праз лук
    бульон от пилешки фенери
    1 ч.ч. ориз
    1 с. л. червен пипер
    2-3 с.л. олио и зехтин
    1 ч.л. чубрица
    1 ч.л. смлян кимион
    Сол и черен пипер

    Начин на приготвяне:

    Обезкостете 3 бутчета и месото го накълцайте на ситно.

    Отделете хубави листа от зелето, в които да завиете сармите. Пуснете ги в тенджера с гореща вода на котлона да се обезсолят за няколко минути.

    Останалото зеле нарежете и също сложете в тенджерата.

    Наситнете лука и праз лука и ги задушете в тиган с олио, като добавите малко пилешки бульон. Овкусете го с черен пипер и чубрица.

    Когато омекне, го извадете от тигана да изстине.

    В същия тиган сложете ориза с малко олио да се оцъкли.
    Смесете праза, ориза и накълцаното месо, подправете със сол, червен пипер и кимион и хубаво разбъркайте плънката. Навийте сармите в зелевите листа.

    На дъното на съда, в който ще ги печете, сложете малко зехтин и нарязано половината от обезсоленото зеле. Отгоре - едно хубаво пилешко бутче.

    Върху бутчето наредете сармите,върху тях останалото нарязано зеле.Покрийте със зелеви листа.

    Залейте ги с бульон, така че да се покрият и ги варете на тих огън до готовност, като ги захлупите отгоре с чиния.



  • Пиле с картофи и зелен лук на фурна-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-24.03.2015 г.
    24
    март
    2015


    ПИЛЕ С КАРТОФИ И ЗЕЛЕН ЛУК НА ФУРНА

    Време за приготвяне: 40 мин

    Нужните продукти:
    1 обезкостено пиле
    5 връзка пресен лук
    4 яйца
    1 1/2 кг картофи
    100 г сланина
    1 стрък пресен розмарин или унивесална подправка за пиле
    Зехтин
    Сол и черен пипер

    Начин на приготвяне:
    Овкусете обезкостеното пиле с малко захар, сол, черен пипер и розмарин.
    Намажете тавичка със зехтин, сложете пилето в нея, поръсете го отгоре пак със зехтин и го запечете в загрята фурна на 200 C за 25 мин.

    Сланината нарежете на ситно и я запържете в тиган.

    Добавете към нея наситнения пресен лук.

    Сварените картофи намачкайте леко и ги сложете при запържената сланина и лука. Овкусете със сол и черен пипер.

    Изсипете картофите върху изпеченото пилешко и ги подравнете на равен пласт.

    Направете 4 гнезда в картофите и чукнете в тях по 1 яйце.
    Върнете тавата във фурната, докато яйцата се стегнат и след това сервирайте.


  • Свински ребра с лют мармалад-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-18.03.2015 г.
    18
    март
    2015

    СВИНСКИ РЕБРА С ЛЮТ МАРМАЛАД

    Време за приготвяне: 60 мин

    Нужните продукти:
    1 ½ кг свински ребра
    Соев сос
    Кафява захар
    За 250-300 г мармалад:
    2 с.л. олио
    500 г червен лук
    10 скилидки чесън
    10 г аншоа
    7 сушени люти чушки, червени
    4 с.л. палмова захар или кафява захар
    2 с.л. конфитюр от портокалови корички или друг по ваш избор
    Вишни и сок от вишновка
    1-2 с.л. оцет
    Сол
    За салатата:
    Салата айсберг или бяло зеле
    Моркови
    Пащърнак
    Целина
    1 лайм
    Олио
    сол
    Сурови ядки

    Начин на приготвяне:

    Ребрата: Направете пропрези по дължината на ребрата, от страната с кожата.
    Смесете соевия сос и кафявата захар, разбъркайте докато захарта се разтопи и с тази глазура намажете ребрата.
    Изпечете ги на барбекю, като от време на време ги обръщате и мажете.

    Мармалада: Нарежете лука и чесъна и ги задушете в тиган с малко олио. Добавете наситнени сухите люти чушки.
    В хаванче счукайте филета аншоа /заедно със зехтина им/ с малко кафява захар, конфитюр от портокалови корички и вишни от вишновка с малко от сока. По желание можете да сложите малко оцет.
    След това преместете всичко от тигана във фуд процесор и смелете.
    Сложете получената паста в тиган и я оставете да заври.
    Намалете температурата и оставете да ври, докато стане лепкав и гъст.
    Внимавайте да не загори, затова бъркайте често.
    Подправете със сол.
    Можете да съхранявате мармалада в затворен буркан няколко месеца в хладилника.
    Използва се за пържени и печени ястия с месо, като подправка или гарнитура.

    Салатата: Нарежете или настържете зеленчуците на клечки.
    Сложете ги в купа и ги овкусете със сол,лайм, оцет и олио.
    Разбъркайте и поръсете салатата с предварително вдигнати на тиган и наситнени ядки.