Начало \  Рецепти
Рецепти от предаването

Искам да сготвя

Резултати (60)
  • Зелено минестроне с пилешко-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-05.05.2015 г.
    07
    май
    2015

    ЗЕЛЕНО МИНЕСТРОНЕ С ПИЛЕШКО

    Време за приготвяне: 30 мин

    Нужните продукти:
    1 пилешко бутче
    Бульон от пилешки фенери
    Микс от коприва, лапад, спанак
    1 тиквичка
    1 връзка пресен лук
    1 връзка пресен чесън
    Пресен копър и левурда
    Лют червен пипер
    Сол и черен пипер
    Рустик микс подправки
    За пастата:
    100 г брашно
    1 яйце
    1-2 с.л. зехтин
    Зелено песто – Дженовезе
    Сол
    Пармезан

    Начин на приготвяне:
    Обезкостете пилешкото бутче.
    В тенджера с вряща вода на котлона пуснете лапада, копривата и спанака. Оставете ги за 2 мин да омекнат. След това ги отцедете.
    Наситнете пресните чесън и лук. Задушете ги в масло. Долейте малко от бульона. Нарежете тиквичката и я сложете при лука.
    Добавете зелениите и долейте бульон. Подправете със сол, черен пипер, лют червен пипер.
    Пасирайте супата.
    Омесете тесто за паста като смесите брашното, яйцето, зехтина, сол и 1 с.лъжица зелено песто, за да оцветите пастата в зелено. Приберете го в хладилника да се стегне.
    След това го разточете и нарежете на тънки лентички, пуснете ги в супата.
    В последния момент добавете наситнени левурда и копър.
    Пилешкото поръсете с микс от средиземноморски подправки, сол и зехтин и изпечете на скара или грил тиган.
    След това го нарежете.
    Сервирайте супата топла, като сложите отгоре парчета от пилешкото и поръсите с настърган пармезан.


  • Великденски борш с кореноплодни-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-30.03.2015 г.
    30
    март
    2015

    ВЕЛИКДЕНСКИ БОРШ С КОРЕНОПЛОДНИ

    Време за приготвяне: 40 мин

    Нужните продукти:
    ½  ряпа
    2 моркова
    1 пащърнак
    ¼ глава целина
    1 картоф
    1 глава лук
    1-2 скилидки чесън
    200 г пресен спанак
    Сол и черен пипер
    За гарнирането:
    3 твърдо сварени яйца
    1 връзка копър
    1 връзка пресен магданоз
    1 лимон
    олио

    Начин на приготвяне:
    Сложете обелките от лука, целината, моркова, пащърнака и дръжките от магданоза в тенджера на котлона, долейте топла вода и сварете бульон.

    Наситнете лука и чесъна и ги задушете в тенджера с малко олио и черпак от бульона. След като омекнат, прецедете бульона и го добавете в тенджерата.

    Нарежете зеленчуците на кубчета и ги сложете в бульона да се сварят.

    Накрая добавете спанака и подправете със сол и пипер.

    Направете зелена добава към супата като смесите в купа наситнени копъра и магданоза, настъргани варените яйца, малко олио, лимонов сок и лимонова кора. Хубаво разбъркайте.

    Сервирайте супата с лъжица от зелената добавка отгоре.

  • Доматено минестроне с карфиол-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-19.03.2015 г.
    19
    март
    2015

    ДОМАТЕНО МИНЕСТРОНЕ С КАРФИОЛ

    Време за приготвяне: 60 мин

    Нужните продукти:
    100 г боб, предварително сварен
    1 с.л. зехтин
    100 г карфиол
    1 глава лук
    2 стръка праз лук
    2 стръка селъри
    2-3 скилидки чесън
    2 печени червени чушки, не мариновани
    1 с.л. доматено пюре
    100 г дребна паста за супа, по желание царевична
    Сол, черен и червен пипер
    4 филийки хляб
    Паста от маслини

    Начин на приготвяне:
    Нарежете селъри, чесън, праз лук и стар лук, и ги задушете в тенджера с малко зехтин. Добавете топла вода или зеленчуков бульон.
    Разтворете с малко вода доматеното пюре и добавете и него.
    Пуснете в тенджерата печените чушки.
    Овкусете със сол, черен пипер и малко захар.
    Пасирайте и сложете червен пипер.
    Добавете сварения боб и пастата.
    Накрая сложете в супата карфиола, нарязан на розички.
    Намажете филийките с маслиновата паста и ги изпечете във фурната до хрупкаво.
    Сервирайте супата топла с препечените филийки.

  • Бобена супа с песто от джоджен-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-11.03.2015 г.
    12
    март
    2015


    БОБЕНА СУПА С ПЕСТО ОТ ДЖОДЖЕН

    Време за приготвяне: 60 мин.

    Нужните продукти:
    300 г боб – накиснат от предишната нощ в студена вода
    8 чаши зеленчуков бульон или вода
    100 г дребна паста за супа
    4 с.л. зехтин
    1 глава лук
    4 с.л. сух джоджен
    2 щипки захар
    Сол и черен пипер

    Песто от джоджен:
    1 връзка пресен джоджен
    2-3 скилидки чесън
    Люта чушка
    Зехтин
    Оцет
    сол

    Начин на приготвяне:
    Отцедете боба от водата и го сложете в тенджера с вода. Покрийте я с капак на половина и оставете да къкри 2 часа или докато се свари.

    Загрейте зехтин в малък тиган и запържете в него наситнения лук. Добавете две щипки захар и сухия джоджен.

    Налейте няколко черпака бульон и оставете да къкри.

    Към лука добавете половината от сварения боб, долейте бульон и пасирайте.

    Добавете пастата и оставете за 15 мин. да се свари на тих огън.Ако стане търде гъста, добавете бульон или вода.

    Накрая сложете в супата останалия сварен боб, подправете със сол и черен пипер и разбъркайте.

    Направете пестото, като счукате или пасирате пресния джоджен, чесъна, лютата чушка, зехтин, оцет и сол.

    Разпределете супата в купи, във всяка сложете по 1 с.л. от пестото и по желание нарязана домашна пастърма.



  • Рибена чорба с пъстърва и мачкани картофи-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-12.02.2015 г.
    15
    февр
    2015


    РИБЕНА ЧОРБА С ПЪСТЪРВА И МАЧКАНИ КАРТОФИ

    Време за приготвяне: 30 мин.

    Нужните продукти:
    1 пъстърва, около 400 г
    4 картофа
    4 скилидки чесън
    4 филета аншоа
    1 с.л. каперси
    4 люти чушки
    1 връзка магданоз
    1 връзка копър
    1 ч.л. захар
    2-3 с.л. оцет
    Зехтин
    Сол и черен пипер

    Начин на приготвяне:
    Сложете тенджера с вода на котлона да заври.
    Добавете сол и дръжките от връзка магданоз и връзка копър.
    Пуснете рибата във водата да се посвари.
    След това я извадете и я оставете да поизстине. Извадете и дръжките от подправките.
    В тенджерата пуснете обелени и нарязани картофите.
    В хаванче счукайте чесъна, заедно с аншоата и малко от зехтина й и каперсите.
    Сложете сместа да ври в супата при картофите. След като те се сварят, ги намачкайте, но без да стават на пюре.
    Разрежете лютите чушки, махнете им семките и ги наситнете. Наситнете и копъра и магданоза.
    В купичка разбъркайте захарта, оцета, лютите чушки, зелените подправки и малко зехтин.
    Махнете кожата на рибата и я обезкостете. Пуснете месото в супата. Добавете и зелената добавка от копър и магданоз, разбъркайте и сервирайте.



  • Оранжева супа със сьомга-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-02.02.2015 г.
    02
    февр
    2015


    ОРАНЖЕВА СУПА СЪС СЬОМГА


    Време за приготвяне: 40 мин

    Нужните продукти:
    200 гр. филе от сьомга
    Глава и рагу от сьомга
    50 гр. масло
    1 глава лук
    1 морков
    Целина глава
    2 скилидки чесън
    1 ч.л. къри на прах
    Щипка захар
    1 и ½ л. бульон от рагуто и главата
    2 картофа
    50 мл. бяло вино
    50 гр. кокосова сметана
    Сол и черен пипер
    За зелената добавка:
    1 лайм
    1 връзка копър
    Люта чушка
    олио

    Начин на приготвяне:
    Сварете булоьон от  главата, с махнати хриле, костите и някакви зелени подправки- връзка магданоз например.
    Настържете морковите, целината и картофите, лука и чесъна наситнете.
    Задушете зеленчуците в тиган с масло и олио.
    Добавете бялото вино, щипка захар и къри.
    Добавяйте им постепенно по малко бульон.
    Оставете да поври.
    През това време обезкостете рибата - оберете месото от рагуто и главата и го сложете в супата.
    Подравете със сол и черен пипер.
    Дръпнете я от котлона и добавете сметаната.
    Пасирайте.
    По желание добавете наситнен пресен лук.
    Филето от сьомга нарежете на 4 парчета и ги изпържете от всички страни на тиган.

    За добавката:
    Наситнете копъра и лютата чушка , смесете го с филета от лайм, настъргана кора от лайм и сок от лайм.

    Сервирайте супата, като сложите във всяка чиния по едно парче сьомга и лъжица от зелената добавка.


  • Шотландска пилешка супа с овес-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-13.01.2015 г.
    14
    ян
    2015

    ШОТЛАНДСКА ПИЛЕШКА СУПА С ОВЕС

    Време за приготвяне: 30 мин.

    Нужните продукти:
    100 гр. ечемик или овес
    200 гр. пилешко
    3 стръка праз лук
    1 морков
    2.5 л пилешки бульон от пилешки фенер и зеленчуци
    4 бр. сушени сливи без костилки
    Сол и черен пипер
    Прясна мащерка
    Пресен магданоз
    олио

    Начин на приготвяне:

    Залейте ечемика или овеса с вряла вода и го оставете за 2-3 часа да покисне.

    В тенджера на котлона запържете с малко олио наситнен праз и настърганите моркови.
    След като се позапържат, добавете малко от бульона, прясна мащерка, сол и черен пипер.
    Нарежете и накиснете сините сливи за кратко в бульон и след това ги сложете при праза, заедно с водата.

    Добавете овеса, налейте бульон и оставете супата да покъкри по пълното сваряване на овеса.

    Пуснете пилешките филета в супата и оставете да се сготвят до крехкост.

    Разпределете супата в чинии, поръсете с пресен магданоз по желание и по една сушена слива и я сервирайте гореща.


  • Супа с печена тиква и чипс-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-08.01.2015 г.
    08
    ян
    2015


    СУПА С ПЕЧЕНА ТИКВА И ЧИПС

    Време за приготвяне: 40 мин.

    Нужните продукти:
    400 гр. тиква
    6 с.л. зехтин
    1 глава лук
    1 глава чесън
    50 гр. корен пресен джинджифил
    1 ч.л. кориандър на прах
    ½ ч.л. куркума
    Щипка лют пипер
    1 л. зеленчуков бульон
    Сол и черен пипер
    Оцет балсамико
    2 с.л. мед

    За чипса:
    Парче прясна тиква
    120 мл. олио

    За сервирането:
    2 с.л. сусам
    Пресен кориандър или магданоз

    Начин на приготвяне:

    Нарежете тиквата на резени

    Надупечете всяко парче тук там с вилица.

    Намажете с оцет балсамико, мед и зехтин и изпечете във фурна 20-30 мин. на 200 C.

    В тенджера с малко зехтин запържете нарязаните лук, чесън и джинджифил за 5 мин.
    Добавете кориандър, куркума, лют пипер и гответе още 2 мин.

    Добавете печената тиквата и зеленчуковия бульон.

    Оставете да заври и варете 20 мин. на средна температура.

    Оставете супата да поизстине и я пасирайте.

    Подправете със сол и черен пипер.

    През това време направете чипса: с белачка за картофи нарежете тънки ивици от парчето сурова тиква.

    Загрейте олиото и изпържете в него ивиците за 2-3 мин. докато станат хрупкави.
    Отцедете ги върху хартия.

    Сервирайте супата, като във всяка порция сложите чипс от тиква, поръсете с леко запечен сусам и наситнен пресен кориандър.

  • Новогодишна пача-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-05.01.2015 г.
    06
    ян
    2015

    НОВОГОДИШНА ПАЧА

    Време за приготвяне: 60 мин.

    Нужните продукти:
    1 свинско краче
    3 картофа
    1 морков
    1 стрък праз
    2-3 главички арпаджик
    1 глава чесън
    Дафинов лист
    Бахар
    Щипка кимион
    1-2 резена пащърнак
    Морска сол
    захар
    лют пипер на люспи


    Начин на приготвяне:
    В тенджера под налягане със студена вода сложете крачето, картофи, морков, чесън, праз, арпаджик, щипка кимион, дафинов лист, пащърнак, морска сол.
    Сварете ги за 40 мин.
    След това извадете крачето и го обезкостете.
    Прецедете бульона и върнете в него картофите, праза и моркова. Пасирайте.
    Обезмаслете бульона като го оставите да изстине и да хване лой отгоре, след което я махнете.
    По желание можете мазните мръвки да ги запържите с малко чесън и лют пипер.
    Направете люта подправка като нарежете на тънки люспи чесън и го сложите в тиган с оцет на котлона, щипка захар и лют пипер на люспи. Оставете да поври.
    Нарежете на ситно месото от крачето и го добавете в тигана.
    Пасираната супа сервирайте с месото от крачето.

  • Пилешко велуте със спанак- Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-18.11.2014 г.
    25
    ноем
    2014


    ПИЛЕШКО ВЕЛУТЕ СЪС СПАНАК
    Време за приготвяне: 30 мин.

    Нужните продукти:
    250 гр. пилешко филе
    200 гр. пресен спанак
    4  картофа
    50 гр. масло
    стръкове прясна мащерка
    4 с.л. брашно
    пушено пилешко крило
    сол и черен пипер

    За застройката:
    2 жълтъка
    250 мл. бульон
    Сол
    Пипер

    Начин на приготвяне:

    Сложете пилешкото филе да се сготви на пара.

    Сварете пушеното крило в тенджера с вода, да стане на бульон.

    Сложете маслото да се разтопи в тиган, след което поръсете с брашното.
    Разбъркайте докато се запържи на тих огън.
    Тогава започнете да добавяте постепенно от бульона.
    Сложете листенца прясна мащерка и оставете да се посгъсти.

    В купа разбъркайте жълтъците, добавете от бульона и след това ги изсипете в супата. Разбъркайте. Подправете със сол и черен пипер.

    Обелете картофите и ги сварете.

    В чиния за супа намачкайте сврен картоф. Добавете свареното на пара пилешко, нарязано на тънки лентички и спанак, нарязан на ситно.

    Залейте ги с горещата супа и сервирайте.

  • Постна доматена супа с анасон- Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-17.11.2014 г.
    25
    ноем
    2014

    ПОСТНА ДОМАТЕНА СУПА С АНАСОН

    Време за приготвяне: 20 мин
    Нужните продукти:

    400 гр. домати от консерва
    2 глави лук
    2 скилидки чесън
    4 картофа
    4 с.л. арак или друга анасонова напитка - мастика
    3 с.л. зехтин
    1 бучка кафява захар
    Щипка кимион
    Суха люта чушка
    2 ч.л. червен пипер
    Сол и пипер

    За свежата добавка:
    2 пресни домата
    стръкове корандър
    пресен копър
    зехтин
    сол

    Начин на приготвяне:

    Обелете чесъна и лука. Нарежете ги на ситно и ги запържете в дълбока тенджера или тиган със зехтин и малко кафява захар. Намалете огъня.

    Добавете половината от мастиката и оставете да поизври.
    Пуснете в супата сушена люта чушка, след като даде пикантност я извадете.
    Подправете с кимион, черен пипер, сол.

    Пуснете доматите от консерва в тенджерата и оставете да поврат поне 15 мин. Ако ви се струва гъста супата добавете топла вода.

    По желание можете да пасирайте доматената основа за супата.

    Измийте и обелете картофите.
    Сварете ги в отделна тенджера.
    Намачкайте ги с вилица, като ги овкусите с червен и черен пипер, и сол.
    Сложете ги в супата и оставете да поврат 5 мин., като разбърквате.
    Добавете останалия арак и оставете за още 5 мин.

    По желание можете да сложите кръгчета картофи в чинията без да ги намачквате и да ги залеете с доматената основа.


  • Супа с пилешки крилца и палачинки- Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-21.10.2014 г.
    24
    окт
    2014

    СУПА С ПИЛЕШКИ КРИЛЦА И ПАЛАЧИНКИ

    Време за приготвяне: 50 мин.

    Нужните продукти за пилешкия бульон:

    3-4 пилешки крилца

    1 стрък праз

    4 скилидки чесън

    1 глава целина

    2 моркова

    1 малка връзка пресен магданоз

    2 стръка мащерка

    2 дафинови листа

    8 зърна черен пипер

    3 с.л. соев сос или сос Уорчестър

    сол

    За палачинките:

    1 чаша брашно

    ½  чаша газирана вода

    ½ чаша мляко

    2 яйца

    2 супени лъжици олио

    ½ чаена лъжичка сол

    Една щипка черен пипер

    Една щипка индийско орехче

    Пера пресен лук

    Листа от целина и магданоз

    Див лук за сервирането

    Начин на приготвяне на бульона:

    В тенджера сложете крилцата, нарязани праз, чесън, целина, моркови, магданоз, мащерка, дафинов лист, пипер. Залейте със студена вода и оставете да заври.

    Намалете топлината и варете 30 мин.

    Начин на приготвяне на палачинките:
    Направете тестото за палачинките като смесите брашното, прясното мляко, газираната вода, яйцата, олиото, черен пипер, индийско орехче, пера пресен лук, листа от целина и магданоз, сол. Пасирайте всичко.

    Намазнете тиган и изпържете палачники от тестото.

    През това време прецедете бульона и го оцветете със соев сос или Уорчестър сос.

    Пилешките крилца обезкостете и сложете месото в чинии за супа.

    Нарежете готовите палачинки на ивици и ги добавете в чиниите.

    Зелейте ги с бульона, поръсете с наситнен див или пресен лук и сервирайте.

  • Унгарски гулаш- Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-09.10.2014 г.
    09
    окт
    2014


    УНГАРСКИ ГУЛАШ
     
    Време за приготвяне: 60 мин.

    Нужните продукти:
    600 гр. говеждо шол
    3 глави лук
    5-6 червени чушки
    3 с.л. мас
    1 с.л. олио
    2-3 с.л. червен пипер
    Млян кимион
    Дафинов лист
    Зърна бахар
    Зърна черен пипер
    Захар
    Сол
    400 гр. картофи

    За тестото за галушките:
    1 яйце
    100 гр. брашно
    Сол

    Начин на приготвяне:

    Нарежете на ситно лука и чушките.
    В чугунена тенджера загрейте маста и добавете дафинов лист, зърна бахар и черен пипер.
    Сложете лука и го запържете до златисто, като добавите малко олио и захар.
    Добавете чушките и ги оставете да омекнат.
    Подправете с кимион и червен пипер, като внимавате да не препържите пипера.
    Нарежете месото на късове и ги сложете в тенджерата. Налейте топла вода или бульон, толкова, че да покрие всичко.
    Оставете гулаша да къкри 1 час и ½ .
    В последните 15 минути сложете картофи, нарязани на кубчета.
    Гответе до пълната готовност на месото и картофите.
    Пригответе галушките като в купа смесите яйцето с брашното и солта.
    Хубаво го омесете докато тестото спре да лепне.
    Накъсайте го на съвсем малки парчета и ги пуснете в гулаша за 1 минута.
    Когато се издигнат на повърхността, значи са готови.
    Сервирайте гулаша горещ.

  • Рибена ала шкембе чорба -Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-15.09.2014 г.
    23
    септ
    2014

    Рибена ала шкембе чорба -Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-15.09.2014 г.

    Време за приготвяне: 30 мин.

    Нужните продукти:

    600 гр. филе от шаран или друга риба
    Целина глава
    Морков
    Скилидка чесън
    1.5 л. зеленчуков бульон
    50 гр. масло
    1 домат
    Лют червен пипер
    Щипка захар
    Сол на вкус
    1-2 с.л. брашно
    200 мл. прясно мляко
    60 мл. течна сметана
    Червен пипер

    Начин на приготвяне:

    Настържете целина и морков.

    Запържете ги в тиган с масло.

    Когато омекнат добавете от зеленчуковия бульон и малко домати от консерва или настърган домат.

    Добавете подправките – щипка лют червен пипер, щипка захар, сол.

    За да сгъстите супата сложете в купа брашното, добавете хладка вода и разбъркайте хубаво. След това добавете зеленчуков бульон, прясно мляко и сметана.

    Изсипете купата в супата и разбъркайте.

    Добавете още бульон и пасирайте.

    Нарежете филето от риба на парчета и го сложете да се сготви на пара.

    Пуснете във водата за парата дивисил, магданоз, босилек, пера от лук и други аромати по желание.

    Оставете месото да се готви 7-8 мин. на пара.

    Сервирайте чорбата в чиния за супа и добавете в нея свареното и обезкостено филе от риба.

    Поръсете с лют и червен пипер.

  • Супа с червена леща, спанак и пилешко бутче на барбекю- Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-20.05.14 г.
    20
    май
    2014

    Супа с червена леща, спанак и пилешко бутче на барбекю- Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-20.05.14 г.


    Време за приготвяне: 35 мин.