Начало \  Рецепти
Рецепти от предаването

Искам да сготвя

Резултати (61)
  • Коктейл със скариди-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-10.09.2015 г.
    11
    септ
    2015


    КОКТЕЙЛ СЪС СКАРИДИ
    Време за приготвяне: 15 мин

    Нужните продукти:
    200-300 г едри бланширани скариди
    50 г майонеза
    1 стрък селъри
    1 зелена ябълка
    ½ ананас
    1 лайм
    20 мл ром
    Начин на приготване:
    Почистете скаридите от черупките, главите и опашките.
    Оставете по 2-3 цели на човек, а останалите наситнете и сложете в купа.
    Смсете насъргана кора от лайм, сокът му и ром.
    Целите скариди мариновайте в тази смес, а с останалата залейте накълцаните скариди в купата.
    Добавете ябълката, обелена и нарязана на малки кубчета.
    Прибавете ананаса, почистен и нарязан също на кубчета.
    Наситнете селъри и го добавете в купата.
    Разредете леко майонезата с лъжица водаи овкусете със сол и черен пипер. Хубаво я разбъркайте и залейте салатата. Разбъркайте добре.
    Сервирайте коктейла във високи чаши, като най-отгоре сложите по 2-3 мариновани цели скариди.

  • Бърз хляб с разядка от варени яйца-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-18.05.2015 г.
    18
    май
    2015

    БЪРЗ ХЛЯБ С РАЗЯДКА ОТ ВАРЕНИ ЯЙЦА

    Време за приготвяне: 30 мин

    Нужните продукти за хляба:
    500 г брашно
    2 ч.л. бакпулвер
    1 с.л. сол
    1 ч.л. захар
    3 с.л. олио
    150 мл хладка вода
    Масло или зехтин за намазване на хлебчетата
    Пресен чесън, наситнен, за поръсване на хлебчетата

    Нужните продукти за разядката:
    1 връзка пресен чесън
    1 връзка пресен лук
    5 варени яйца
    пресен или сух джоджен
    ½ кофичка кисело мляко
    масло или зехтин
    сол и черен пипер

    Начин на приготвяне:
    Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера, солта и захарта. Хубаво ги разбъркайте. След това прибавете постепенно олиото и водата.
    Омесете незалепващо, но меко тесто. Оставете го да си почине 20 минути.
    През това време пригответе разядката.
    Наситнете лука, чесъна и джоджена и ги задушете в тигна с масло или зехтин.
    Овкусете със сол и черен пипер. Оставете да поизстине и смесете с наситнените яйца и киселото мляко. Разбъркайте. По желание сложете и наситнена прясна левурда.
    Откъснете малко топче от тестото и го разточете в кръг, така че да се получи тънък пласт. Изпечете го на грил тиган по 1-2 минути от всяка страна, като го мажете със зехтин или масло.
    По желание можете да изражете хлебчетата с ринг или чаша с кръгла форма.
    След като се изпекат ги намажете с масло.
    Поръсете ги с малко наситнен чесън.
    Сервирайте разядката с плоските хлебчета.

  • Крекери със сос от печени тиквички-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-02.04.2015 г.
    02
    апр
    2015

    КРЕКЕРИ СЪС СОС ОТ ПЕЧЕНИ ТИКВИЧКИ

    Време за приготвяне: 35 мин

    Нужните продукти:
    1 ч.ч чаша брашно от лимец
    ½ ч.ч брашно от елда
    ½ ч.ч брашно от просо
    50 г слънчогледови семки
    2 с.л ленено семе
    1 ч.л. сол
    2-3 щипки захар
    2 с.л олио или зехтин
    1-2 с.л тахан
    100- 150 мл вода
    мащерка или босилек
    За дипа:
    2 тиквички
    1 пакетче крема сирене
    2 скилидки чесън
    1 връзка копър
    Семена от копър
    Зехтин
    Захар
    Сол
    Начин на приготвяне:
    В купа смесете всички съставки за тестото и го омесете добре.
    Разточете го на тънка кора, върху хартия за печене.
    Поръсете със слънчогледови семки и ги натиснете отгоре, за да се интегрират в тестото.
    С нож за пица го нарежете на правоъгълни бисквити.
    Печете на 180 градуса около 20 минути.
    Дипа направете, като разрежете тиквичките по дължина на две и им махнете семките.
    Поръсете ги със захар, сол и зехтин и ги изпечете на барбекю или грил.
    В огнеопорно съдче сложете счукан чесъна, семена от копър и зехтин, затворете с капак и го сложете на барбекю да се загрее.
    Наситнете изпечените тиквички и връзка копър и ги смесете заедно със сиренето и ароматния чеснов зехтин от съдчето.
    Сервирайте крекерите с дипа от тиквички.

  • Шмеркезе-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-23.03.2015 г.
    23
    март
    2015

    ШМЕРКЕЗЕ

    Време за приготвяне: 20 мин

    Нужните продукти:
    200 г краве сирене или овче
    ½ кофичка кисело мляко
    2 с.л. заквасена сметана
    20 г масло
    2 сушени чушки
    4 печени белени червени чушки
    50 г сушени домати в зехтин
    червен пушен пипер
    черен пипер
    ким на зърна
    зехтин
    Хляб за сервирането

    Начин на приготвяне:
    Натрошете сиренето  на по-дребно, залейте го с вряла вода и го оставете да покисне 10 или повече минути. Това е най-добрият начин за обезсоляване.
    Отцедете го от водата.

    Сушените чушки изпечете във фурната и след това ги начупете на ситно или смелете в мелничка за подправки на едро. Изспитете ги в купа.
    Добавете червен пушен пипер, ким на зърна и малко черен пипер.
    Нарежете на ситно печените чушки и сушените домати и ги сложете в купата.

    Смесете киселото мляко, сметаната, маслото и отцеденото сирене и пасирайте.
    Изсипете бялата смес в купата с чушките, добавете от маринатата от сушените домати или зехтин и разбъркайте.

    Оставете го да се охлади за 1 час в хладилника.

    Сервирайте шмеркезето с препечени филийки.

  • Домашен индийски хляб
    23
    февр
    2015


    ДОМАШЕН ИНДИЙСКИ ХЛЯБ "ПАРАТА"

    Време за приготвяне: 20 мин.

    Нужните продукти:
    ½  корен хрян
    ½  ряпа
    2 чаши пшенично брашно или пълнозърнесто брашно
    1/2 чаша вода хладка /ако е нужно – добавете още/
    1/4 ч.л. чили - червени люти чушки на прах
    1/2 ч.л. гарам масала на прах
    1/4 ч.л. куркума на прах
    1 ч.л. кимион
    1 връзка магданоз наситнен
    сол
    олио или разтопено масло
    за разядката:
    3 печени чушки
    50 г орехи
    1 глава чесън, печен на фурна
    1 глава лук, печен на фурна
    Кимион
    сока от 1 лимон
    Зехтин
    сол

    Начин на приготвяне:

    Обелете и настържете ряпата и хряна, смесете ги с малко сол и ги оставете за 10 мин.

    В купа смесете брашното с подправките.

    Отцедете ряпата и хряна от водата, която са пуснали и я запазете. Добавете ги в купата.

    Използвайте отцедената вода от хряна, вместо обикновена вода и направете тесто.

    Омесете го добре, до получаването на меко тесто – ако е необходимо, се добавя още вода. Месенето става върху намаслена повърхност и докато не залепва по ръцете. Тестото трябва да бъде гладко и меко.

    Направете от тестото топки с еднакъв размер.

    Разточете ги до дебелина на по-дебела кора за баница. Да не е прекалено дебело, но да не е и много тънко. Щедро ръсете с брашно, докато разточвате.

    Изпечете ги в тиган с малко олио или разстопено масло, до получаването на златисто-кафяви петна от двете страни.

    Трябва да изпечете хляба веднага след като се приготви тестото. Ако държите тестото за известно време, то ще пусне вода, става лепкаво и ще бъде трудно да се точи.

    За разядката:
    Изпечете чесъна и лука във фолио.
    Сложете всички съставки, с изключение на зехтина, в блендер.
    Пасирайте, докато сместа стане гладка.
    Полейте със зехтина и разбъркайте.
    Сервирайте разядката към хляба.

  • Сандвич с боб и бекон-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-11.02.2015 г.
    15
    февр
    2015

    САНДВИЧ С БОБ И БЕКОН

    Време за приготвяне: 30 мин.

    Нужните продукти:
    200 г боб, сварен предварително или от консерва
    2 супени лъжици зехтин или олио
    4 филийки бекон
    1 малка глава лук
    2 скилидки чесън, по желание
    1 ч. л. червен пипер лют
    2 ч. л. кафява захар
    1 супена лъжица доматено пюре
    4 пълнозърнести хлебчета за сандвич
    2 супени лъжици магданоз и червен лук по желание
    За овкусеното масло:
    50 г масло
    1 с.л. пресен джоджен
    Шарена сол
    Чубрица
    Сол


    Начин на приготвяне:
    Загрейте зехтина или олиото в дълбок тиган на умерен огън. Добавете бекона и оставете да се запържи за 4-5 минути от двете страни. Извадете го от тигана и го оставете настрана. Нна негово място пуснете да се пържи лука, нарязан на полумесеци и намачкан леко със захар.
    Оставете го за около 3 минути, като го разбърквате, или докато омекне и стане златист. Добавете чесън по желание.
    В купичка разбъркайте доматеното пюре с малко вода и го изсипете при лука.
    Отцедете боба и го сложете в тигана. Овкусете със сол и лют червен пипер.
    За да направите ароматното масло загрейте тиган на котлона и в него разтопете маслото. Добавете сух джоджен, сол, шарена сол и чубрица.
    Смесете топлото масло  със студено масло и наситнен пресен джоджен или мента. Приберете го в хладилника да се стегне.
    Разрежете питките по средата, намажете ги с неовкусено масло и ги изпечете на грил тигана или барбекю.
    Още топли ги намажете с овкусеното масло.
    Разпределете след това отгоре фасула, сложете и по едно парче бекон.
    Подредете кръгчета червен лук, поръсете с магданоз и сервирайте.




  • Оризови крокети с пюре от броколи- Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-26.11.2014 г.
    26
    ноем
    2014

    ОРИЗОВИ КРОКЕТИ С ПЮРЕ ОТ БРОКОЛИ
    Време за приготвяне: 25 мин.

    Нужните продукти:

    2 чаши ориз
    1 малка глава лук, нарязан на ситно
    1 скилидка чесън, счукан
    1 – 2 стръка пресен босилек
    200 гр. галета
    100 гр. моцарела
    1 с.л. зехтин
    брашно
    2 яйца
    Олио за пърженето

    За пюрето от броколи:
    400 гр. броколи
    1 скилидка чесън, наситнен
    1 с. л. зехтин
    1 с.л. масло
    1 зелен лимон
    100 гр. крема сирене
    сол и пипер на вкус
    лед за изстудяването на броколите

    Начин на приготвяне:
    Сварете ориза като паста – в подсолена вода за 12-15 мин. или докато омекне, но без да се разварява.
    Отцедете го и го изстудете.
    СЪВЕТ: За да ви се получат добре крокетите, оризът трябва да е много сух и студен, затова е добре да го сварите 1 ден предварително и да го оставите в хладилника до готвенето.
    Загрейте зехтина и сотирайте в него лука и чесъна.
    Сложете ориза в купа. Към него добавете 1 яйце, сотираните лук и чесън, пресен босилек, сол и черен пипер. Разбъркайте хубаво оризовата смес.
    СЪВЕТ: Ако сместа ви се стори мокра добавете вътре галета.
    Нарежете моцарелата на кубчета по 1 см.
    Завийте всяко кубче в ориз като оформите продълговати крокети или кръгли топки.
    Оваляйте ги най-напред в брашно, след това в яйце, накрая в галета и ги изпържете.
    Докато се пържат не ги докосвайте с нищо, защото са нежни, когато покафенеят леко ги извадете с решетъчна лъжица.
    Отцедете ги върху салфетка.

    Начин на приготвяне на пюрето:
    Нарежете броколито на розички, след това нарежете и дръжките. Сварете ги за 3 мин. във вряща подсолена вода.
    Отцедете и охладете във купа с вода с бучки лед, за да се запази зеления цвят.
    В загрят тиган със зехтин и масло запържете чесъна и броколито, оставете за малко на котлона, подправете със сол и пипер и пасирайте.
    Накрая добавете крема сиренето и лимонов сок на вкус.
    Сервирайте крокетите с пюрето.

  • Мезета за младо вино--Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-20.11.2014 г.
    25
    ноем
    2014

    МЕЗЕТА ЗА МЛАДО ВИНО

    МУС ОТ АВОКАДО С ПУШЕНА СЬОМГА
    Време за приготвяне: 10 мин.

    Нужните продукти:
    2 бр. авокадо, добре узряло
    50 гр. пушена съомга
    1/2 пакетче крема сирене
    20 гр. майонеза
    1 ч.л. дижонска горчица
    ½ връзка копър
    Чили сос
    1 лимон
    сол

    Начин на приготвяне:
    Издълбайте вътрешността на авокадото я сложете в купа.
    Добавете  крема сирене, майонеза, горчица и пасирайте.
    Настържете вътре лимонова кора и изстискайте лимонов сок.
    Подправете със сол на вкус и добавете наситнен копър. Разбъркайте.
    По желание можете д анаправите муска пикантен с малко лют сос.
    Разпределете готовия мус в малки чашки и отгоре сложете по едно малко парче пушена съомга.
    Украсете с копър и сервирайте.


    КРЕМ ОТ ПЕЧЕНА ТИКВА И ГОРГОНЗОЛА
    Време за приготвяне: 10 мин.

    Нужните продукти:
    300 гр. тиква
    50-60 гр. горгонзола или друго синьо сирене
    2 с.л. гъсто кисело мляко
    50 гр. орехови ядки или тиквено семе
    Балсамова редкукция
    Сол

    Начин на приготвяне:

    Запечете ореховите ядки на сух тиган.

    Ако вие печете тиквата, я намажете с балсамова редукция и я поръсете с малко захар, за да се карамелизира отгоре.

    В купа намачкайте вече опечената тиква с вилица заедно с натрошеното синьо сирене и дребните орехчета от тигана. По желание пасирайте.

    Добавете киселото мляко, подправете със сол, ако е необходимо и разбъркайте.

    Разпределете крема от тиква в малки чашки като във всяка сложете отгоре по една цяла орехова ядка, полеете леко с балсамова редукция и сервирайте.

  • Котопита-Гръцка баница с пиле- Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-28.10.2014 г.
    28
    окт
    2014


    КОТОПИТА – ГРЪЦКА БАНИЦА С ПИЛЕ

    Време за приготвяне: 60 мин.

    Нужните продукти:
    1 пиле
    Морска сол
    Черен пипер на зърна
    Дафинов лист
    1-2 стръка паз лук
    2 глави червен лук
    1-2 с.л. стафиди
    200 гр. кашкавал
    80 гр. масло
    100 мл. прясно мляко
    2-3 с.л. брашно
    2 яйца
    Щипка индийско орехче
    Кръгли кори за баница, от по-дебелите
    Сол и пипер

    Начина на приготвяне:

    Измийте пилето и го сложете в дълбока тенджера.
    Залейте го със студена вода, така че да го покрива.
    Добавете нарязани листа праз лук, зърна черен пипер, дафинов лист и морска сол. Оставете да заври.
    Сложете капак на тенджерата и варете пилето 40 мин. или докато се свари.

    Когато е готово го извадете от тенджерата и го оставете да изстине.
    Запазете бульона.
    Когато поизстине го обезкостете и накъсайте месото на парчета.

    Нарежете на едро праза и червения лук.

    Сложете ги да се запържат в тиган с малко масло, зехтин, щипка захар и черен пипер.

    Загасете с 2-3 черпака бульон от пилето. Добавете стафидите и накъсаното пилешко месо. Оставете всичко да покъкри.

    През това време направете сос Бешамел:
    на слаб огън в студен тиган сложете ½ пакетче масло, след като се разтопи добавете 2-3 с.л. брашно, оставете да се запържи и разредете с бульона. Добавете топлото мляко, настъргания кашкавал и индийско орехче.

    Добавете към соса лука с месото. Подправете с черен пипер. Разбъркайте хубаво и оставете сместа да поизстине.

    Разтопете масло и с него намажете тавата, в която ще печете баницата.

    Сложете на дъното една кора за баница и я полейте със сместа с пилешкото.

    Редувайте така до изчерпване на плънката и корите.

    С нож направете тук там дупки в най-горната кора, с която сте покрили баницата.

    Залейте с разбитите яйца, смесени с настърган кашкавал и малко прясно мляко.

    Печете на 170C около 30 мин. или докато баницата хване приятен златисто-кафяв загар.

    Преди да я нарежете я оставете да поизстине и след това сервирайте.

  • Панирани патладжани в свеж доматен сос-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-18.09.2014 г.
    23
    септ
    2014

    Панирани патладжани в свеж доматен сос-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-18.09.2014 г.

    Време за приготвяне: 60 мин.

    Нужните продукти:
    1 кг патладжани
    2 яйца
    Брашно
    Галета
    Сол
    Олио за пърженето

    За соса:
    4-5 пресни домата
    2-3 скилидки чесън
    1/2 глава лук
    1 с.л. маслинова паста
    Морска сол
    Лют пипер
    Захар
    Черен пипер
    2 с.л. гъсто кисело мляко
    Зехтин
    Пресни билки: босилек, мащерка, магданоз, копър

    Начина на приготвяне:

    Обелете патладжаните и ги нарежете на филийки или на кръгчета.

    Посолете ги и ги подредете под наклон, да им изтече чернилката.

    Всяко парче патладжан потапяйте последователно в брашно, разбити яйца и галета с малко сол.

    Изпържете ги в добре загрято олио и от двете страни.

    Готовите панирани патладжани отцедете върху домакинска хартия.

    За да направите соса най-напред настържете доматите в купа.

    Настържете също лука и чесъна.

    Добавете маслинова паста, морска сол, лют пипер, черен пипер, захар, зехтин, кисело мляко и разбъркайте хубаво.

    Добавете в соса наситнени пресни билки по желание.

    Сервирайте панираните патладжани с доматения сос.

  • Тортиас пица с пилешко филе-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-16.09.2014 г.
    23
    септ
    2014

    Тортиас пица с пилешко филе-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-16.09.2014 г.

    Време за приготвяне: 20 мин.

    Нужните продукти:

    500 гр. пилешко филе
    1 глава лук
    2 скилидки чесън
    1 люта чушка
    Тако сос, пушен доматен или друг лют сос
    Кимион
    1 консерва черен или червен боб /300 гр./
    Консерва домати на кубчета /400гр./
    1 връзка магданоз
    4 царевични хлебчета тортиас
    70 гр. черни маслини
    150 гр. кашкавал
    Олио

    Начин на приготвяне:

    Нарежете лука на полумесеци. Наситнете чесъна. Нарежете лютата чушка.

    Запържете ги в тиган с малко олио. Добавате сол, лют пипер и малко пушен сос. Разбъркайте и подправете с кимион.

    Когато лука омекне, добавете в тигана отцедения боб.

    Сложете и домати на кубчета, като гледате да ги отцедите от сока им.

    Оставете плънката да поври докато се изпари течността.

    Ако още ви се струва течно, добавете червен пипер и намачкайте боба в тигана.

    Добавете наситнен магданоз и разбъркайте.

    Нагрейте камък или плоча за пица във фурната на 200 C. Ако нямате такъв камък, ползвайте тава.

    Сложете едно хлебче тортиас върху плочата за пица.

    Разнесете върху него плънката с боб.

    Поръсете с маслини.

    Нарежете пилешкото месо на много тънко, то трябва да е студено, почти замръзнало, за да може да се нареже така.

    Най-отгоре поръсете пицата с кашкавал.

    Печете в загрята на 200 C фурна докато месото се изпече, а кашкавалът се разтопи и хване златисто-кафяв загар.

    Нарежете пицата и я сервирайте.

  • Антипасти-Маринован чесън-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-12.05.14 г.
    14
    май
    2014

    Антипасти-Маринован чесън-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-12.05.14 г.

    Време за приготвяне: 10 мин.

  • Антипасти-Мариновани печени чушки-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-12.05.14 г.
    14
    май
    2014

    Антипасти-Мариновани печени чушки-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-12.05.14 г.

    Време за приготвяне: 10 мин.

  • Антипасти-Мариновани маслини -Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-12.05.14 г.
    14
    май
    2014

    Антипасти-Мариновани маслини -Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-12.05.14 г.

    Време за приготвяне: 30 мин.

  • Антипасти-Мариновани гъби-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-12.05.14 г.
    14
    май
    2014

    Антипасти-Мариновани гъби-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-12.05.14 г.

    Време за приготвяне: 30 мин.