Начало \  Рецепти
Рецепти
виж всички

Домашен индийски хляб "Парата"-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-23.02.2015 г.

(23.02.2015)
Ути
Състав
(Предястия)
  • 20
½ корен хрян
½ глава ряпа
2 ч.ч. пшенично или пълнозърнесто брашно
1/2 чаша вода хладка /ако е нужно – добавете още/
1/4 ч.л. чили - червени люти чушки на прах
1/2 ч.л. гарам масала на прах
1/4 ч.л. куркума на прах
1 ч.л. кимион
1 връзка магданоз
олио или разтопено масло
на вкус сол
За разядката:
3 печени чушки
50 г орехи
1 глава чесън, печен на фурна
1 глава лук, печен на фурна
1 лимон/сока
на вкус сол , кимион, зехтин
Начин на приготвяне

Обелете и настържете ряпата и хряна, смесете ги с малко сол и ги оставете за 10 мин.

В купа смесете брашното с подправките.

Отцедете ряпата и хряна от водата, която са пуснали и я запазете. Добавете ги в купата.

Използвайте отцедената вода от хряна, вместо обикновена вода и направете тесто.

Омесете го добре, до получаването на меко тесто – ако е необходимо, се добавя още вода. Месенето става върху намаслена повърхност и докато не залепва по ръцете. Тестото трябва да бъде гладко и меко.

Направете от тестото топки с еднакъв размер.

Разточете ги до дебелина на по-дебела кора за баница. Да не е прекалено дебело, но да не е и много тънко. Щедро ръсете с брашно, докато разточвате.

Изпечете ги в тиган с малко олио или разстопено масло, до получаването на златисто-кафяви петна от двете страни.

Трябва да изпечете хляба веднага след като се приготви тестото. Ако държите тестото за известно време, то ще пусне вода, става лепкаво и ще бъде трудно да се точи.

За разядката:
Изпечете чесъна и лука във фолио.
Сложете всички съставки, с изключение на зехтина, в блендер.
Пасирайте, докато сместа стане гладка.
Полейте със зехтина и разбъркайте.
Сервирайте разядката към хляба.


Подобни рецепти
Добави коментар

Всички полета са задължителни!

captcha