Начало \  Рецепти
Рецепти
виж всички

Домашен индийски хляб "Парата"-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-23.02.2015 г.

(23.02.2015)
Ути
Състав
(Предястия)
  • 20
½ корен хрян
½ глава ряпа
2 ч.ч. пшенично или пълнозърнесто брашно
1/2 чаша вода хладка /ако е нужно – добавете още/
1/4 ч.л. чили - червени люти чушки на прах
1/2 ч.л. гарам масала на прах
1/4 ч.л. куркума на прах
1 ч.л. кимион
1 връзка магданоз
олио или разтопено масло
на вкус сол
За разядката:
3 печени чушки
50 г орехи
1 глава чесън, печен на фурна
1 глава лук, печен на фурна
1 лимон/сока
на вкус сол , кимион, зехтин
Начин на приготвяне

Обелете и настържете ряпата и хряна, смесете ги с малко сол и ги оставете за 10 мин.

В купа смесете брашното с подправките.

Отцедете ряпата и хряна от водата, която са пуснали и я запазете. Добавете ги в купата.

Използвайте отцедената вода от хряна, вместо обикновена вода и направете тесто.

Омесете го добре, до получаването на меко тесто – ако е необходимо, се добавя още вода. Месенето става върху намаслена повърхност и докато не залепва по ръцете. Тестото трябва да бъде гладко и меко.

Направете от тестото топки с еднакъв размер.

Разточете ги до дебелина на по-дебела кора за баница. Да не е прекалено дебело, но да не е и много тънко. Щедро ръсете с брашно, докато разточвате.

Изпечете ги в тиган с малко олио или разстопено масло, до получаването на златисто-кафяви петна от двете страни.

Трябва да изпечете хляба веднага след като се приготви тестото. Ако държите тестото за известно време, то ще пусне вода, става лепкаво и ще бъде трудно да се точи.

За разядката:
Изпечете чесъна и лука във фолио.
Сложете всички съставки, с изключение на зехтина, в блендер.
Пасирайте, докато сместа стане гладка.
Полейте със зехтина и разбъркайте.
Сервирайте разядката към хляба.


Подобни рецепти
  • Хляб с шарена сол
    27
    февр
    2013

    Хляб с шарена сол

    (Предястия)

     

    Стоплете мялкото заедно със захарта и го сложете в купа. Добавете към него разтопеното масло.

    Изсипете ги в купата с брашното. Добавете маята, яйца и сол и омесете тесто за хляб. Оставете го в тава да втаса на топло.

    Поръсете със шарена сол и изпечете на 180 C за около 30 мин.

  • Хумус с тиква и червена леща
    03
    апр
    2013

     

    Смелете в блендер нахут, тахан, червена леща, печена тиква, чесън, горчица и майонеза.

    Добавете сол, зехтин и настъргана кора от лимон.

    Затоплете арабските питки на сух тиган.

    Сервирайте хумуса поръсен с червен пипер и малко зехтин. Отстрани сложите печена тиква с балсамова редукция, поръсена с тиквени семки и добавите нарязана питка.

  • Оризови крокети с пюре от броколи- Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-26.11.2014 г.
    26
    ноем
    2014

    ОРИЗОВИ КРОКЕТИ С ПЮРЕ ОТ БРОКОЛИ
    Време за приготвяне: 25 мин.

    Нужните продукти:

    2 чаши ориз
    1 малка глава лук, нарязан на ситно
    1 скилидка чесън, счукан
    1 – 2 стръка пресен босилек
    200 гр. галета
    100 гр. моцарела
    1 с.л. зехтин
    брашно
    2 яйца
    Олио за пърженето

    За пюрето от броколи:
    400 гр. броколи
    1 скилидка чесън, наситнен
    1 с. л. зехтин
    1 с.л. масло
    1 зелен лимон
    100 гр. крема сирене
    сол и пипер на вкус
    лед за изстудяването на броколите

    Начин на приготвяне:
    Сварете ориза като паста – в подсолена вода за 12-15 мин. или докато омекне, но без да се разварява.
    Отцедете го и го изстудете.
    СЪВЕТ: За да ви се получат добре крокетите, оризът трябва да е много сух и студен, затова е добре да го сварите 1 ден предварително и да го оставите в хладилника до готвенето.
    Загрейте зехтина и сотирайте в него лука и чесъна.
    Сложете ориза в купа. Към него добавете 1 яйце, сотираните лук и чесън, пресен босилек, сол и черен пипер. Разбъркайте хубаво оризовата смес.
    СЪВЕТ: Ако сместа ви се стори мокра добавете вътре галета.
    Нарежете моцарелата на кубчета по 1 см.
    Завийте всяко кубче в ориз като оформите продълговати крокети или кръгли топки.
    Оваляйте ги най-напред в брашно, след това в яйце, накрая в галета и ги изпържете.
    Докато се пържат не ги докосвайте с нищо, защото са нежни, когато покафенеят леко ги извадете с решетъчна лъжица.
    Отцедете ги върху салфетка.

    Начин на приготвяне на пюрето:
    Нарежете броколито на розички, след това нарежете и дръжките. Сварете ги за 3 мин. във вряща подсолена вода.
    Отцедете и охладете във купа с вода с бучки лед, за да се запази зеления цвят.
    В загрят тиган със зехтин и масло запържете чесъна и броколито, оставете за малко на котлона, подправете със сол и пипер и пасирайте.
    Накрая добавете крема сиренето и лимонов сок на вкус.
    Сервирайте крокетите с пюрето.

Добави коментар

Всички полета са задължителни!

captcha