Начало \  Рецепти
Рецепти
виж всички

Оризови крокети с пюре от броколи- Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-26.11.2014 г.

(26.11.2014)
Ути
Състав
(Предястия)
  • 25
2 чаши ориз
1 малка глава лук
1 скилидка чесън,счукан
1-2 стръка пресен босилек
200 гр. галета
100 гр. моцарела
1 с.л. зехтин
за овалване брашно
2 яйца
за пърженето олио
За пюрето от броколи:
400 гр. броколи
1 скилидка чесън
1 с.л. зехтин
1 с.л. масло
1 зелен лимон
Начин на приготвяне

Сварете ориза като паста – в подсолена вода за 12-15 мин. или докато омекне, но без да се разварява.
Отцедете го и го изстудете.
СЪВЕТ: За да ви се получат добре крокетите, оризът трябва да е много сух и студен, затова е добре да го сварите 1 ден предварително и да го оставите в хладилника до готвенето.
Загрейте зехтина и сотирайте в него лука и чесъна.
Сложете ориза в купа. Към него добавете 1 яйце, сотираните лук и чесън, пресен босилек, сол и черен пипер. Разбъркайте хубаво оризовата смес.
СЪВЕТ: Ако сместа ви се стори мокра добавете вътре галета.
Нарежете моцарелата на кубчета по 1 см.
Завийте всяко кубче в ориз като оформите продълговати крокети или кръгли топки.
Оваляйте ги най-напред в брашно, след това в яйце, накрая в галета и ги изпържете.
Докато се пържат не ги докосвайте с нищо, защото са нежни, когато покафенеят леко ги извадете с решетъчна лъжица.
Отцедете ги върху салфетка.

Начин на приготвяне на пюрето:
Нарежете броколито на розички, след това нарежете и дръжките. Сварете ги за 3 мин. във вряща подсолена вода.
Отцедете и охладете във купа с вода с бучки лед, за да се запази зеления цвят.
В загрят тиган със зехтин и масло запържете чесъна и броколито, оставете за малко на котлона, подправете със сол и пипер и пасирайте.
Накрая добавете крема сиренето и лимонов сок на вкус.
Сервирайте крокетите с пюрето.

Подобни рецепти
  • Лют чушков крем
    11
    февр
    2013

    Лют чушков крем

    (Предястия)

    Нарежете чесън, сложете го в тиган и добавете оцет и захар. След това сложете домати, всякакви нарязани чушки и малко вода. Прибавете зехтин и оставете айвара да покъкри поне час. Подправете със сол, черен и червен пипер. Накрая пасирайте. Разбъркайте, напълнете айвара в буркани и го съхранявайте в хладилник.

  • НАЧОС НА ФУРНА С ГУАКАМОЛЕ
    10
    март
    2014

    НАЧОС НА ФУРНА С ГУАКАМОЛЕ

    време за приготвяне- 30 мин.

  • Лумпия – палачинки с пиле
    03
    апр
    2013

    Риянти Константинова от Индонезия, бивш професионален готвач показа интересни рецепти от индонезийската кухня. Това е една от тях.

Добави коментар

Всички полета са задължителни!

captcha