Начало \  Рецепти
Рецепти
виж всички

Козуначени хлебчета с боровинково масло-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-17.04.14 г.

(22.04.2014)
Ути
Състав
(Предястия)
  • 180
300 мл. пълномаслено прясно мляко
50 г. масло
500 г. брашно
1ч.л. сол
75 г. захар
7 г. (1 пакетче) суха мая
1 яйце
75 г. стафиди
корите от 1 портокал
1 ч.л. канела
50 г. фурми, нарязани на ситно
За кръста:
75 г. брашно
За боровинково масло:
200 г. меко масло
2 с.л. пудра захар
50 г. замразени боровинки
1 с.л. сладко от боровинки
Начин на приготвяне

В тенджера загрейте млякото и пуснете в него маслото да се разтопи. Отстранете от огъня.

Оставете да се охлади до телесна температура.

В голяма купа смесете брашното, солта, захарта и маята.

Направете кладенче и изсипете млякото и леко разбитото яйце. С помощта на дървена лъжица разбъркайте докато може и после продължете с ръце, докато получите лепкаво тесто.

Месете тестото върху набрашнена повърхност и месете 5-10 мин. до получаването на гладко, еластично тесто(ако тестото е много лепкаво и трудно се меси, намазнете повърхността с олио).
Преместете тестото в намазнена купа, добавете стафидите, портокаловите кори, канелата и фурмите, нарязани на дребно и запечатайте с фолио за свежо съхранение.Оставете на топло за около 1 час или докато удвои обема си.

Омесете тестото още веднъж добре, докато всичко се разпредели равномерно. Поставете отново в намазнената купа и оставете да втаса за още 1 час.

Разделете тестото на 15 части (около 75г. всяка) и оформете от тях гладки топки.

Наредете ги в тава за печене, като оставяте разтояние между тяx, за да не се залепят.

Покрийте ги с кърпа и оставете да втасат още веднъж.

Намажете втасалите хлебчета с жълтък, разбит с малко вода или прясно мляко.

Смесете брашното за кръстовете с 2-3 с.л. вода до образуването на каша, която може да се шприцва. Направете си пош от хартия за печене и направете с кашата тънък кръст върху всяко хлебче.

Печете за около 20 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато станат златисти.

За да направите боровинковото масло, смесете размекнатото масло с пудрата захар и разбийте с тел, докато се получи пухкава смес. Добавете размразените боровинки и сладкото и разбъркайте докато всичко се хомогенизира.

След като се опекат козуначетата, още топли ги разрежете на две, намажете ги с боровинково масло и сервирайте.





Подобни рецепти
  • Крекери от пълнозърнесто брашно и полента
    16
    окт
    2013

    Сложете в купа брашното, полентата, бакпулвера и солта.

    Постепенно добавете вода и мазнина до замесването на гладко тесто. По желание добавете в тестото различни семена.

    Разточете го на тънка кора, нарежете я и подредете крекерите в тавичка.

    Печете на силна фурна до зачервяване.

  • Антипасти-Мариновани печени чушки-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-12.05.14 г.
    14
    май
    2014

    Антипасти-Мариновани печени чушки-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-12.05.14 г.

    Време за приготвяне: 10 мин.

  • Домати с катък
    22
    март
    2012

    Домати с катък

    (Предястия)

    Катък с цедено кисело мляко

     

    1. Приготвяте катъка, като смесвате цеденото мляко, нарязаната на кубчета печена чушка, счукания чесън и натрошеното сирене.

    2. Доматите нарязвяте на колелца и подреждате в голяма плитка чиния. Поръсвате с риган.

Добави коментар

Всички полета са задължителни!

captcha