Начало \  Рецепти
Рецепти
виж всички

Ризото с карамелизирани лукчета

(13.02.2013)
Ути
Състав
(Предястия)
  • 60
2 ч. ч. ориз арборио или карнароли
500 г пресни или замразени горски гъби
2-3 л пилешки или заешки бульон
2 с. л. масло
2 с. л. зехтин
1 Стрък праз
½ ч. ч. сух вермут или бяло вино
1 с. л. наситнена прясна мащерка
50 г настърган пармезан
2 с. л. наситнен магданоз
Щипка Черен пипер и сол
За карамелизираните лукчета:
½ кг арпаджик или дребни лукчета
1 с.л. + 1 с.л. Масло зехтин
4 с. л. захар
На вкус: Червено вино и Оцет балсамико
На вкус: сол
Начин на приготвяне

Сложете пилешки бульон в тенджера на котлона да заври.

Карамелизирайте лукчетата като разтопите масло в тиган, добавите лукчетата и зехтин. След като се позапържат добавете оцет балсамико, вино и захар и ги оставете на котлона, докато останат на мазнина. Когато соса стане като петмез дръпнете тигана от огъня.

В тиган със зехтин запържете наситнени праз и магданоз. Добавете гъби и няколко черпака от бульона.

В друг тиган, сух, затоплете ориза, залейте с вино, оставете за кратко на котлона и го изсипете при гъбите. Оставете го да набъбне и започнете да доливате бульон, докато ориза се сготви напълно. Ароматизирайте с мащерка. Накрая добавете студено масло, настърган пармезан, сол и черен пипер. Разбъркайте и сервирайте в дълбока чиния. Отгоре сложете от карамелизираните лукчета, поръсете с пармезан и сервирайте.

Подобни рецепти
  • Котопита-Гръцка баница с пиле- Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-28.10.2014 г.
    28
    окт
    2014


    КОТОПИТА – ГРЪЦКА БАНИЦА С ПИЛЕ

    Време за приготвяне: 60 мин.

    Нужните продукти:
    1 пиле
    Морска сол
    Черен пипер на зърна
    Дафинов лист
    1-2 стръка паз лук
    2 глави червен лук
    1-2 с.л. стафиди
    200 гр. кашкавал
    80 гр. масло
    100 мл. прясно мляко
    2-3 с.л. брашно
    2 яйца
    Щипка индийско орехче
    Кръгли кори за баница, от по-дебелите
    Сол и пипер

    Начина на приготвяне:

    Измийте пилето и го сложете в дълбока тенджера.
    Залейте го със студена вода, така че да го покрива.
    Добавете нарязани листа праз лук, зърна черен пипер, дафинов лист и морска сол. Оставете да заври.
    Сложете капак на тенджерата и варете пилето 40 мин. или докато се свари.

    Когато е готово го извадете от тенджерата и го оставете да изстине.
    Запазете бульона.
    Когато поизстине го обезкостете и накъсайте месото на парчета.

    Нарежете на едро праза и червения лук.

    Сложете ги да се запържат в тиган с малко масло, зехтин, щипка захар и черен пипер.

    Загасете с 2-3 черпака бульон от пилето. Добавете стафидите и накъсаното пилешко месо. Оставете всичко да покъкри.

    През това време направете сос Бешамел:
    на слаб огън в студен тиган сложете ½ пакетче масло, след като се разтопи добавете 2-3 с.л. брашно, оставете да се запържи и разредете с бульона. Добавете топлото мляко, настъргания кашкавал и индийско орехче.

    Добавете към соса лука с месото. Подправете с черен пипер. Разбъркайте хубаво и оставете сместа да поизстине.

    Разтопете масло и с него намажете тавата, в която ще печете баницата.

    Сложете на дъното една кора за баница и я полейте със сместа с пилешкото.

    Редувайте така до изчерпване на плънката и корите.

    С нож направете тук там дупки в най-горната кора, с която сте покрили баницата.

    Залейте с разбитите яйца, смесени с настърган кашкавал и малко прясно мляко.

    Печете на 170C около 30 мин. или докато баницата хване приятен златисто-кафяв загар.

    Преди да я нарежете я оставете да поизстине и след това сервирайте.

  • Коктейл със скариди-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-10.09.2015 г.
    11
    септ
    2015


    КОКТЕЙЛ СЪС СКАРИДИ
    Време за приготвяне: 15 мин

    Нужните продукти:
    200-300 г едри бланширани скариди
    50 г майонеза
    1 стрък селъри
    1 зелена ябълка
    ½ ананас
    1 лайм
    20 мл ром
    Начин на приготване:
    Почистете скаридите от черупките, главите и опашките.
    Оставете по 2-3 цели на човек, а останалите наситнете и сложете в купа.
    Смсете насъргана кора от лайм, сокът му и ром.
    Целите скариди мариновайте в тази смес, а с останалата залейте накълцаните скариди в купата.
    Добавете ябълката, обелена и нарязана на малки кубчета.
    Прибавете ананаса, почистен и нарязан също на кубчета.
    Наситнете селъри и го добавете в купата.
    Разредете леко майонезата с лъжица водаи овкусете със сол и черен пипер. Хубаво я разбъркайте и залейте салатата. Разбъркайте добре.
    Сервирайте коктейла във високи чаши, като най-отгоре сложите по 2-3 мариновани цели скариди.

  • Картофи айоли-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-18.03.14 г.
    18
    март
    2014

    Картофи айоли-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-18.03.14 г.

    Време за приготвяне-30 мин.

Добави коментар

Всички полета са задължителни!

captcha