Начало \  Рецепти
Рецепти
виж всички

Ризото с карамелизирани лукчета

(13.02.2013)
Ути
Състав
(Предястия)
  • 60
2 ч. ч. ориз арборио или карнароли
500 г пресни или замразени горски гъби
2-3 л пилешки или заешки бульон
2 с. л. масло
2 с. л. зехтин
1 Стрък праз
½ ч. ч. сух вермут или бяло вино
1 с. л. наситнена прясна мащерка
50 г настърган пармезан
2 с. л. наситнен магданоз
Щипка Черен пипер и сол
За карамелизираните лукчета:
½ кг арпаджик или дребни лукчета
1 с.л. + 1 с.л. Масло зехтин
4 с. л. захар
На вкус: Червено вино и Оцет балсамико
На вкус: сол
Начин на приготвяне

Сложете пилешки бульон в тенджера на котлона да заври.

Карамелизирайте лукчетата като разтопите масло в тиган, добавите лукчетата и зехтин. След като се позапържат добавете оцет балсамико, вино и захар и ги оставете на котлона, докато останат на мазнина. Когато соса стане като петмез дръпнете тигана от огъня.

В тиган със зехтин запържете наситнени праз и магданоз. Добавете гъби и няколко черпака от бульона.

В друг тиган, сух, затоплете ориза, залейте с вино, оставете за кратко на котлона и го изсипете при гъбите. Оставете го да набъбне и започнете да доливате бульон, докато ориза се сготви напълно. Ароматизирайте с мащерка. Накрая добавете студено масло, настърган пармезан, сол и черен пипер. Разбъркайте и сервирайте в дълбока чиния. Отгоре сложете от карамелизираните лукчета, поръсете с пармезан и сервирайте.

Подобни рецепти
Добави коментар

Всички полета са задължителни!

captcha