Начало \  Рецепти
Рецепти
виж всички

Карамелизирани патладжани със спанак

(19.11.2012)
Ути
Състав
(Предястия)
  • 35
За карамеловия сос: захар, масло, 1 ч.л. оцет
6 с.л. соева паста
2 с.л. зехтин
4 разполовени патладжана
2 стръка пресен лук, ситно нарязан
500 г спанак
за дресинга:
3 с.л. оризов оцет
3 с.л. захар
1 с.л. ситно настърган джинджифил
на вкус чесън
Начин на приготвяне

Направете карамелов сос като сложите захар в тиган на котлона да се ратопи. Разклащайте го леко, за да разпределите захарта равномерно по повърхността и не разбърквайте с лъжица.

Изключете котлона, добавете в тигана бучка студено масло и бъркайте докато маслото се разтопи. След това добавете оцет и разбъркайте.

В купа смесете соевата паста с част от карамеловия сос (оставете част от соса за следващите рецепти). Добавете малко зехтин, разбъркайте отново и намажете месестата част на разполовените патладжани със соса.

Подредете ги в тавичка и ги запечете във фурна на 180°С, за около половин час, след което ги оставете да изстинат.

За дресинга: Разбъркайте в хаванче оризов оцет с малко захар. Добавете скилидка чесън и настърган джинджифил.

В купа сложете част от печените патладжани нарязани на полумесеци, пера пресен лук, накъсани листа пресен спанак, посолете на вкус,  овкусете салатата с дресинга, полейте със струйка зехтин, разбъркайте и сервирайте, като най-отгоре гарнирате салата с дълги ленти печен патладжан.

 

 

 

 

Подобни рецепти
  • Катми с яйчена салата
    26
    март
    2013

    Катми, приготвени с яйчена салата. Освен като предястие, можете да ги предложите и за лека вечеря.

    Пригответе дресинга като намачкате жълтъците заедно с майонезата. Залейте салатата и я разбъркайте.

    Сложете от салата в катми и ги завийте.

  • Туршия от мариновани лукчета
    13
    февр
    2013

     

    На котлона в тенджера сложете оцета със захарта да поври, добавете сух тарос, зърна черен пипер, дафинов лист, няколко зърна карамфил, пръчка канела, цепната люта чушка и гореща вода.

    Пуснете необелени лукчета във вряща вода на котлона да се бланшират. Охладете в купа с ледена вода и ги обелете.

    Сложете ги в маринатата на котлона за около минута и половина.

    Напълнете бурканчета с лукчетата и маринатата, стерилизирайте ги за 7-8 мин. или ги съхранявайте в хладилник.

  • Коктейл със скариди-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-10.09.2015 г.
    11
    септ
    2015


    КОКТЕЙЛ СЪС СКАРИДИ
    Време за приготвяне: 15 мин

    Нужните продукти:
    200-300 г едри бланширани скариди
    50 г майонеза
    1 стрък селъри
    1 зелена ябълка
    ½ ананас
    1 лайм
    20 мл ром
    Начин на приготване:
    Почистете скаридите от черупките, главите и опашките.
    Оставете по 2-3 цели на човек, а останалите наситнете и сложете в купа.
    Смсете насъргана кора от лайм, сокът му и ром.
    Целите скариди мариновайте в тази смес, а с останалата залейте накълцаните скариди в купата.
    Добавете ябълката, обелена и нарязана на малки кубчета.
    Прибавете ананаса, почистен и нарязан също на кубчета.
    Наситнете селъри и го добавете в купата.
    Разредете леко майонезата с лъжица водаи овкусете със сол и черен пипер. Хубаво я разбъркайте и залейте салатата. Разбъркайте добре.
    Сервирайте коктейла във високи чаши, като най-отгоре сложите по 2-3 мариновани цели скариди.

Добави коментар

Всички полета са задължителни!

captcha