Начало \  Рецепти
Рецепти
виж всички

Карамелизирани патладжани със спанак

(19.11.2012)
Ути
Състав
(Предястия)
  • 35
За карамеловия сос: захар, масло, 1 ч.л. оцет
6 с.л. соева паста
2 с.л. зехтин
4 разполовени патладжана
2 стръка пресен лук, ситно нарязан
500 г спанак
за дресинга:
3 с.л. оризов оцет
3 с.л. захар
1 с.л. ситно настърган джинджифил
на вкус чесън
Начин на приготвяне

Направете карамелов сос като сложите захар в тиган на котлона да се ратопи. Разклащайте го леко, за да разпределите захарта равномерно по повърхността и не разбърквайте с лъжица.

Изключете котлона, добавете в тигана бучка студено масло и бъркайте докато маслото се разтопи. След това добавете оцет и разбъркайте.

В купа смесете соевата паста с част от карамеловия сос (оставете част от соса за следващите рецепти). Добавете малко зехтин, разбъркайте отново и намажете месестата част на разполовените патладжани със соса.

Подредете ги в тавичка и ги запечете във фурна на 180°С, за около половин час, след което ги оставете да изстинат.

За дресинга: Разбъркайте в хаванче оризов оцет с малко захар. Добавете скилидка чесън и настърган джинджифил.

В купа сложете част от печените патладжани нарязани на полумесеци, пера пресен лук, накъсани листа пресен спанак, посолете на вкус,  овкусете салатата с дресинга, полейте със струйка зехтин, разбъркайте и сервирайте, като най-отгоре гарнирате салата с дълги ленти печен патладжан.

 

 

 

 

Подобни рецепти
  • Домашен индийски хляб
    23
    февр
    2015


    ДОМАШЕН ИНДИЙСКИ ХЛЯБ "ПАРАТА"

    Време за приготвяне: 20 мин.

    Нужните продукти:
    ½  корен хрян
    ½  ряпа
    2 чаши пшенично брашно или пълнозърнесто брашно
    1/2 чаша вода хладка /ако е нужно – добавете още/
    1/4 ч.л. чили - червени люти чушки на прах
    1/2 ч.л. гарам масала на прах
    1/4 ч.л. куркума на прах
    1 ч.л. кимион
    1 връзка магданоз наситнен
    сол
    олио или разтопено масло
    за разядката:
    3 печени чушки
    50 г орехи
    1 глава чесън, печен на фурна
    1 глава лук, печен на фурна
    Кимион
    сока от 1 лимон
    Зехтин
    сол

    Начин на приготвяне:

    Обелете и настържете ряпата и хряна, смесете ги с малко сол и ги оставете за 10 мин.

    В купа смесете брашното с подправките.

    Отцедете ряпата и хряна от водата, която са пуснали и я запазете. Добавете ги в купата.

    Използвайте отцедената вода от хряна, вместо обикновена вода и направете тесто.

    Омесете го добре, до получаването на меко тесто – ако е необходимо, се добавя още вода. Месенето става върху намаслена повърхност и докато не залепва по ръцете. Тестото трябва да бъде гладко и меко.

    Направете от тестото топки с еднакъв размер.

    Разточете ги до дебелина на по-дебела кора за баница. Да не е прекалено дебело, но да не е и много тънко. Щедро ръсете с брашно, докато разточвате.

    Изпечете ги в тиган с малко олио или разстопено масло, до получаването на златисто-кафяви петна от двете страни.

    Трябва да изпечете хляба веднага след като се приготви тестото. Ако държите тестото за известно време, то ще пусне вода, става лепкаво и ще бъде трудно да се точи.

    За разядката:
    Изпечете чесъна и лука във фолио.
    Сложете всички съставки, с изключение на зехтина, в блендер.
    Пасирайте, докато сместа стане гладка.
    Полейте със зехтина и разбъркайте.
    Сервирайте разядката към хляба.

  • Сос тартар с пушен свински език
    27
    февр
    2013

     

    Опушете езика и след това го наситнете.

    Добавете нарязани кисели краставички, наситнен белтък от яйце, майонеза, дижонска  горчица и разбъркайте.

    Намачкайте в центъра на чиния сварен картоф, върху него сложете от соса тартар, половин парче свински език, жълтък , резен кисела краставичка и сервирайте.

  • Чатни с ананас
    11
    ян
    2013

    Чатни с ананас

    (Предястия)

    Ирина Тенчева (Сарачинова) гостува на Ути и даде рецепта за чатни, което приготвя за приятели и обича да подарява на приятели.

Добави коментар

Всички полета са задължителни!

captcha