Начало \  Новини
Новини за Бързо, лесно, вкусно
виж всички

СЪВЕТИ ЗА ОБРАБОТКА НА РИБАТА ПРЕДИ ГОТВЕНЕ

(30.03.2012)
Ути

 

Рибата трябва да се почисти изцяло и нереже. Едва след тези предварителни действия, рибата може да се готви в едно или друго ястие. 

Рибата се мие отделно, за да не се вмирисват останалите продукти на нея. Ако е с люспи, рибата се хваща с лявата ръка за опашката, а с дясната се почистват люспите с нож, срещуположен (острието срещу) на люспите, като така те се изстъргват. Внимателно, за да не се среже кожата на рибата, а с ножица се изрязват перките й.

Вътрешностите на рибата се отстраняват старателно, заедно с хрилете, като ги хванете здраво в основите и ги издръпате. Другият вариант е чрез разрез, направен на корема на рибата. Почиствайки я, внимавайте да не разкъсате червата, които често съдържат червеи, защото те могат да се пръснат по цялата вътрешност на рибата. Задължително измийте рибата под хладка, течаща вода.

 

Ако искате да изпържите риба, трябва да използвате тиган с незалепващо покритие. Това гарантира, че рибата ще се приготви внимателно и няма да се разпадне. Преди да поставите филето в тигана, трябва бъде овкусено със сол. Ако ще панирате риба, поръсете предварително с лимонов сок. Този трик помага и за готвене на риба в тиган–скара, макар за не всички видове риба да е резултатно. Като правило е най-добре да го приложите за сьомга, пъстърва и риба тон, тогава ефекта е налице. Благодарение на незалепващото покритие, специалният грил тиган запазва аромата на храната. Почти всеки вид риба може да бъде приготвена и на пара. Обработва се със сол, пипер и лимонов сок, след това се добавя малко бяло вино, за особено интензивен аромат. Няма нужда да използвате мазнини, когато готвите рибата на пара. 5 мм вода са напълно достатъчни. Рецептите на пара гарантират лек вкус на ястията с риба, като същевременно се запазват качествата на рибата и оптимално се извлича вкуса и аромата, а полезните витамини и други хранителни вещества не са увредени от температурната обработка.

Нашият съвет: в случай, че приготвяте по-дебело филе риба, можете да направите няколко диагонални разреза в рибата, около един сантиметър на дълбочина, от двете страни - така че топлината да се разпределя по-добре.