Начало \  Новини
Новини за Бързо, лесно, вкусно
виж всички

СЪВЕТИ КАК ДА ПОДЪРЖАТЕ СОКОИЗСТИСКВАЧКАТА

(24.03.2012)
Ути

 

Един от важните уреди за домакинството е сокоизстисквачката. Особено ако имате деца, защото можете да им предложите широк асортимент от сокове, които са полезни за тяхното здраве. Ако доскоро сте пили само портокалов или ябълков сок, бързо ще откриете нови екзотични съчетания. Прясно изцедените сокове са богати на витамини, минерали, захари, ензими и др., тъй като в тях преминават почти всички (95%) полезни вещества, съдържащи се в свежите растения. И тъй като соковете се консумират сурови, тези вещества не се унищожават от топлинната обработка.

Почти всички плодове и зеленчуци са подходящи за цедене. Соковете на някои зеленчуци обаче, като броколи или карфиол, имат доста специфичен вкус. Съветваме Ви да ги смесвате с по-традиционни и сладки сокове, като морковен или ябълков.

Съществуват няколко типа сокоизстисквачки като, разбира се, по-скъпите модели са и по-добри. При покупка на сокоизстисквачка е добре да изберете уред, който лесно се разглобява. Това е важно, тъй като сокоизстисквачката трябва да се почиства много внимателно след използване, в противен случай ще стане „удобно” място за множество бактерии. Съветваме Ви да си купите центробежна сокоизстисквачка, защото  на практика с нея, може да изстискате сок от всякакви плодове и зеленчуци, ( обърнете внимание на приложените инструкции). Плодовете и зеленчуците първо се раздробяват, а след това отиват в сепаратора; не забравяйте да ги измиете  преди употреба.

С помощта на лимон (или бял винен оцет), разреден с вода в съотнощение 1:2. лесно ще отстраните петната, оставени от морковите и цвеклото.

Желателно е пресните сокове да се пият веднага след изцеждането, тъй като бързо губят полезните си качества.